Boekenweek tips

Het is je vast niet ontgaan: het is weer Boekenweek in Nederland. Als je van lezen houdt het perfecte moment om een nieuw boek te kopen. En mocht je over of uit Portugal willen lezen, dan zijn er best een aantal goede mogelijkheden. Vandaag vijf tips op een rij!

De Boekenweek is voor mij altijd het enige moment in een jaar dat ik mezelf permitteer een echt, nieuw boek te kopen (de rest van het jaar speur ik naar kostbare tweedehandsjes). Tijdens de Boekenweek mag ik altijd een nieuwe kopen, omdat ik dan met het boekenweekgeschenk een dagje met de trein mag reizen.

Ik zoek altijd naar een boek dat iets met Portugal te maken heeft. Mijn boekenkast is dan ook inmiddels goed gevuld met boeken in deze categorie. Vind je het ook leuk over Portugal te lezen, dan zou je één van de volgende boeken kunnen overwegen:

De hoge bergen van Portugal – Yann Martel

Van de bekende schrijver van “Het leven van Pi” ligt een nieuwe bestseller in de boekhandel, die zich afspeelt in Portugal. Het gaat over drie mannen die op verschillende momenten leven in de hoge bergen van Portugal: de jonge Tomás, een archivaris; Eusebio Lozora, een patholoog en de Canadese senator Peter Tovy. Deze gevoelige, humoristische en vooral telkens verrassende roman neemt de lezer mee op een reis die niet alleen naar de binnenlanden van Portugal voert, maar ook naar de bronnen van de menselijke ziel.

Fado e Festa – Simone van der Vlugt

Sinds hun eerste vakantie in Portugal zijn Wim en Simone van der Vlugt verliefd op dit Zuid-Europese land. Daarom besloten zij een vakantieboek te maken. Gewapend met pen en fototoestel maakten ze diverse reizen door Portugal en bezochten verschillende steden, probeerden de Portugese keuken uit en verdiepten zich in de geschiedenis. Het resultaat van deze rondreis is een reisgids, sfeerboek, dagboek en historisch naslagwerk ineen.

Stad-in-kaart Lissabon

Dominicus reisgidsen heeft vorig jaar een superhandig Lissabon boekje uitgebracht met acht uitklapbare kaarten van de verschillende wijken, voorzien van heel veel tips. Zo kun je een iets kleins in je tas stoppen, maar heb je wel steeds alles bij de hand. Je krijgt zo niet alleen de info over de leukste winkeltjes, restaurants, bezienswaardigheden, musea en kerken, maar je kunt ze ook nog makkelijk vinden. Heel handig voor je stedentrip (let op: het kost maar een tientje, dus om het Boekenweekgeschenk te bemachtigen moet je er nog wel iets bij kopen ;-))

My Portugal

Goede Portugese kookboeken zijn er niet veel, maar van deze houd ik zeker. Het is van chefkok George Mendes, van het met een Michelin ster gewaardeerde restaurant Aldea in Manhattan. Hij geeft je 125 recepten voorzien van prachtige foto’s in een dik boek. Het zijn niet de standaard recepten voor pastel de nata en caldo verde, maar originele recepten waarin de rijke smaken van Portugal zijn verwerkt. Het zijn geen gemakkelijke recepten, maar zelfs als je zelden iets maakt is het een heerlijk boek om doorheen te bladeren en de verhalen van de chef te lezen over zijn ervaringen met de Portugese keuken.

Land in zicht – Portugal

Heb je kinderen en wil je hen kennis laten maken met jouw favoriete land? In dit boek wordt ze van alles en nog wat uitgelegd over geschiedenis, de regio’s en hun rijkdommen, planten en dieren, de samenleving en de cultuur (muziek, voetbal en familie). Voor kinderen van 10 tot en met 13 jaar

Wil je meer boekentips? Kijk dan ook eens op onze pagina “Boeken over Portugal“.