Zeven tips om Portugees te leren

Er zijn zo grofweg 230 miljoen mensen op de wereld die Portugees spreken. Ben jij er niet één van, maar wil je wel graag bij de lusofonen horen? Dan zijn er allerlei manieren waarop je aan de slag kan gaan. De tactiek van de Portugese partner werkt miraculeus, maar misschien wil je liever iets anders proberen. Vandaag een zevental tips om je de Portugese taal machtig te maken.

Portugees versus ‘Braziliaans’

Realiseer je allereerst dat Portugees en het Portugees dat in Brazilië gesproken worden weliswaar sterk op elkaar lijken, maar dat de uitspraak en sommige woorden zo anders zijn, dat je het best van tevoren kiest welke van de twee je wilt leren. Je zult je weliswaar kunnen redden in beide landen, maar als je het toch specifiek voor één van beide landen wilt leren, zoek dan naar les mogelijkheden die bij dat land horen.

Portugese les in Portugal

Om Portugees te leren werkt eigenlijk niets zo goed als naar Portugal te gaan. Portugees om je heen horen en oefenen, oefenen, oefenen zullen je het snelst helpen. Een taal leren is vooral het durven te spreken. Niet bang zijn om rare grammaticale fouten te maken of woorden absurd uit te spreken. Er zijn verschillende mogelijkheden om talencursussen te volgen in Portugal. In Porto bijvoorbeeld, Lissabon, Coimbra, de Alentejo of Faro. EF Taalcursussen biedt verschillende mogelijkheden aan in Lissabon. Wil je bij een Portugees thuis Portugees leren? Kijk dan eens hier.

Portugese les in Nederland

Als je niet de mogelijkheid hebt om naar Portugal af te reizen, of je wilt alvast beginnen voor vertrek, dan zijn er in Nederland ook tal van mogelijkheden. Zelfstudie kan via organisaties als NTI, NHA, Laudius of de LOI, maar zal je niet veel verder brengen dan wat simpele conversatie. Wil je echt les van een persoon, dan kun je in verschillende steden terecht bij de Volksuniversiteit, of een talenschool bij je in de buurt. Let wel ook hier altijd weer op of je Portugees uit Portugal zult leren, of uit Brazilië. Liever privéles? Ook dat kan. Kijk hier maar eens.

Portugees leren op YouTube

Nee, je gaat via YouTube niet leren hoe je een gesprekje met een Portugees voert. Maar je kunt er wel helemaal gratis wat basiszinnen vandaan halen met een fatsoenlijke uitspraak. Kijk ook hier weer goed uit of je Braziliaans Portugees krijgt of niet. De beste uitspraak die ik kon vinden was deze. Grappig zijn de filmpjes van Woltersworld, maar van deze Amerikaan krijg je geen goede uitspraak natuurlijk.

Portugese muziek

Als je wilt weten hoe Portugees wordt uitgesproken, kan het luisteren naar Portugese muziek je helpen. Fado bijvoorbeeld! Portugeser wordt het niet. Maar als dat niet je smaak is kun je ook hiphop proberen (bijvoorbeeld Da Weasel of Mind da Gap), of pop (bijvoorbeeld D.A.M.A. of Expensive Soul), of rock (bijvoorbeeld Xutos & Puntapés of Heróis do Mar) of lekkere luisterliedjes (bijvoorbeeld Deolinda of Oquestrada). Hoe dan ook, kies iets wat je leuk vindt, zoek op internet de songtekst erbij en luister goed.

Telenovelas

Als je al wat Portugees kent, kun je je woordenschat enorm uitbreiden en je uitspraak flink verbeteren door Portugese televisie te kijken. Ik heb zelf heel veel geleerd van de Portugese telenovelas, oftewel soaps. Vooral de tienersoap Morangos com Acúcar, waarin eenvoudig werd gecommuniceerd, heeft me geholpen. Deze is nu niet meer op TV, maar je vindt de filmpjes nog op YouTube. Soaps voor volwassenen voldoen ook. Op YouTube vind je de oude, maar mocht je nu in Portugal zijn, dan is er dagelijks ook uit minimaal vier soaps te kiezen.

Portugees lezen

Kun je je al redelijk redden in het Portugees? Dan kun je nog een stapje verder gaan door in het Portugees te lezen. Probeer de krant op internet, of een leuk blog in het Portugees (deze bijvoorbeeld). Wil je boeken lezen? Dan vind je op de internetpagina van het Instituto Camões een digitale bibliotheek met gratis downloads. Hier vind je kinderboeken, maar ook Portugese literaire pareltjes, zoals de Lusiaden van Camões zelf. Of kijk op bol.com. Hier vind je ook verschillende E-books in het Portugees voor maar een paar euro, zoals dit boek van Antonio Lobo Antunes (mijn favoriet).

Boa sorte!!