De Eilanden van de Algarve

De rotsformaties voor de kust van de Algarve kennen we allemaal. Maar heb je ook wel eens de eilanden bezocht die aan de oostkant van de Algarve liggen? Weinig mensen weten dat je hier fantastische stranden vindt, weg van de drukte. Vandaag laat ik je zes van deze eilanden zien. Voor wie van een ongerepte Algarve wil proeven.

Aan de kust, van ongeveer Faro in het midden van de Algarve tot Cacela Velha in het oosten, ligt het natuurgebied Ria Formosa. Als je naar de Algarve komt per vliegtuig kan je het bij helder weer goed zien liggen. Het bestaat uit een serie eilanden waarvan je er een aantal kan bezoeken. Ik stel er zes aan je voor, waarvan je er vijf alleen met de boot kan bereiken. Is dat erg? Juist niet! Zo krijg je een goed beeld van de bijzondere kanalen, uiterwaarden en zandbanken, kan je de bijzondere lokale fauna spotten (bijvoorbeeld flamingo’s) en zie je vissers aan het werk.

Ilha de Faro/Praia de Faro

Dit eilandje is het enige dat behalve per boot ook met de auto te bereiken is. Wij gaan er altijd even kijken als we in de Algarve zijn. Vanuit Faro kan je vlak voor de luchthaven rechtsaf slaan en via een brug het eiland oprijden. Aan de overkant aangekomen heb je twee keuzes, of linksaf of rechtsaf. Vanuit Faro zelf kun je er ook voor kiezen om met een boot de oversteek te maken. Deze boten vertrekken van Cais Comercial of Cais das Portas do Mar, afhankelijk van de tijd van het jaar. Hier vind je ze voor nu. Op dit (schier)eilandje vind je naast heerlijke tosti’s ook de beste arroz de lingueirão (scheermessenrijst). Meer weten over Ilha de Faro, kijk dan hier wat we er eerder over schreven.

Ilha de Faro

Ilha da Barreta/Ilha Deserta

Dit eilandje is ook vanuit Faro te bereiken. De veerdienst vertrekt van Cais da Porta Nova (Portas do Mar) in Faro. Ook hier weer afhankelijk van de tijd van het jaar, dus check van tevoren de tijden. Maak optimaal gebruik van het lange zandstrand, lunch met verse vis en geniet van het verlaten eiland. Er loopt een wandelpad van zo’n 2 kilometer door de duinen. Ideaal om tot rust te komen en van de lokale flora en fauna te genieten. Dit is het minst ontwikkelde eilandje.

Ilha Deserta

Ilha da Culatra/Ilha do Farol

Dit eilandje is beperkt bebouwd en heeft geen geasfalteerde wegen. Ilha da Culatra heeft twee kleine dorpen, één aan de westkant genaamd Farol en de tweede op de noordelijke oever genaamd Culatra. Beide zijn van oudsher kleine, schattige vissersdorpjes, maar vandaag de dag ook gericht op het toerisme. Je kan van het ene dorpje naar het andere lopen over een houten voetpad. Je kan heen varen naar het ene dorp en terug vanuit het andere. Dit eiland is vanuit Olhão en Faro te bereiken per veerdienst. Vertrek in Faro vanaf de Porta Nova pier.

Ilha da Culatra

Ilha da Armona

Vanuit Olhão kan je ook naar dit eilandje. Hier is het mogelijk om te kamperen op de plaatselijke camping. Ook worden er cabanas en particuliere huizen verhuurd. Naast het bewoonde deel van het eiland, is er ongerepte natuur waar je wederom vele voorbeelden van de lokale fauna kunt vinden. Het is een erg geschikte plek om te vissen en houd je van watersporten dan kom je hier ook aan je trekken! Praia da Fuseta is vanuit Fuseta met een bootje te bereiken.

Fuseta

Ilha de Tavira

Dit eilandje ligt ten hoogte van Tavira en is dan ook vanuit daar te bereiken. Vanaf twee verschillende plekken vertrekken er boten op net iets andere tijden (de een moet iets verder varen dan de ander). Het eiland is 11 kilometer lang en heeft prachtige stranden. Je komt aan op het eiland aan de bewoonde groene kant. Het strand en verschillende restaurants bevinden zich aan de andere kant. Dit is maar een klein stukje lopen, het is geen breed eiland. Er staat een klein aantal huizen, meestal alleen bewoond door de eigenaars. Deze huizen werden gebouwd rond 1943 en er mogen geen nieuwe woningen worden gebouwd. De bestaande huizen mogen ook niet worden verkocht. Je vindt op dit eilandje ook Praia do Barril met het Cemitério das âncoras (anker kerkhof).

Ilha da Tavira

Ilha de Cabanas

Het deel van Ria Formosa dat Ilha de Cabanas scheidt van het vasteland is vrij smal en je kunt het dan ook te voet oversteken bij laag tij. De meer gangbare manier is echter met de boot, een reisje dat slechts een paar minuten duurt vanuit Cabanas de Tavira. Een ontspannen strandwandeling in alle rust en stilte wacht op je aan de overkant. Ook hier vind je weer verschillende houten voetpaden die je kunt volgen. Of spreid je handdoek uit voor een heerlijke middag strand met uitzicht op de kleine vissersbootjes tussen het eilandje en het vasteland.

Vertrektijden veranderen per seizoen (en soms zelfs wekelijks) dus check altijd de tijden van te voren. In het bijzonder voor de laatste boot terug…. Er zijn wel (vaak wat prijzige) ferry taxi’s voor gemiste vertrekken. Naast een standaard overtocht naar een van de eilandjes voor een relaxed dagje, kun je er ook voor kiezen om een boottocht te maken door het Ria Formosa natuurgebied, met of zonder stop op een van deze eilandjes. Ook is het mogelijk om met een privé (water)taxi te eilandhoppen. Kajakken in dit gebied staat nog steeds op mijn wishlist. Hieronder een aantal andere opties, klik op de link voor meer informatie:

Animaris-Animação Turística Lda.
Formosamar
Lands – Turismo na Natureza, Lda
Natura Algarve

Ria Formosa