Recept: Açorda de Camarão

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar ook garnalen lenen zich uitstekend voor dit gerecht. Een Açorda de Camarão is niet moeilijk om te maken en hiermee zet je echt eens wat anders op tafel. Houd je niet van koriander? Vervang het dan bijvoorbeeld door peterselie of gebruik maar een klein beetje.

Ongeveer voor 4 personen.

Ingrediënten

650 gram rauwe garnalen (met schaal)
1 Portugees brood
6 tenen knoflook
1 ui
2 eidooiers
2 laurierblaadjes
1 bouillonblokje zeevruchten (marisco)
bosje verse koriander
50 ml olijfolie
zout & peper

Bereiding

Verwijder om te beginnen de korst van het brood. Dit gaat het makkelijkst als je het brood in plakken snijdt en vervolgens de korstjes verwijderd. Je hebt voor dit recept alleen het binnenste deel van het brood nodig, niet de korstjes. Snijd het brood in blokjes en doe in een ruime kom.

Pel vervolgens je garnalen en bewaar de schalen. Zet een pan met één liter water en het bouillonblokje op het vuur en voeg hier de schalen en koppen van de garnalen aan toe (niet de garnalen zelf). Breng dit aan de kook en kook vervolgens ongeveer een kwartier. Giet je bouillon vervolgens door een zeef af over de blokjes brood.

Kook de overige garnalen in gezouten water kort gaar. Of bak ze een minuut of vier in wat olijfolie. Snipper de ui en pers de teentjes knoflook. Zet een koekenpan met de olijfolie en de twee laurierblaadjes op het vuur en bak de ui hierin op laag vuur glazig. Is je ui bijna glazig? Voeg dan de knoflook toe en laat rustig even mee garen.

Dan gaan je gekookte garnalen bij in de pan. Houd er een paar apart voor eventuele garnering. Roer alles goed door elkaar en bak tot ze goed door gewarmd zijn. Haal de laurierblaadjes uit de pan. Laat het brood intussen uitlekken en voeg het vervolgens toe aan de pan met garnalen. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Snijd wat verse koriander (naar smaak) fijn en roer door het broodmengsel in de pan. Splits terwijl het mengsel opwarmt je eieren. Zodra je mengsel in de pan goed warm is draai je het vuur uit en schep je de twee eidooiers er door. Meng alles goed, schep in een ruime schaal en serveer direct met een ‘drizzle’ goede olijfolie erover om het af te maken. Garneer naar wens met en paar achter de hand gehouden garnalen.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.