Agro-Toerisme: Tiny House

Sinds we twaalf jaar geleden op dit paradijselijke plekje neerstreken, hebben we veel geleerd over het boerenbedrijf (kleinschalig, maar toch) en vooral van bouwwerkzaamheden! We kochten een klein vervallen boerenhuisje dat moest worden omgetoverd in een Bed & Breakfast met gastenkamers, een bar, badkamers en een keukentje.

Niet gehinderd door enige kennis van zaken gingen we in zee met twee Portugese bouwvakkers, ons aangeraden door de dame van wie we ons huisje kochten. Gelukkig sprak ik al twee woorden Portugees… Met handen en voeten, theater opvoeringen en een paar woorden Portugees en Frans slaagden we er toch in met de mannen te communiceren. Veel hilarische momenten volgden, omdat we natuurlijk lang niet altijd begrepen wat de bedoeling was, zeker omdat we geen enkel idee over bouwen hadden! Het was mij bijvoorbeeld volslagen onduidelijk dat de bouwvakker al in een zeer vroeg stadium van de verbouwing wilde weten waar ik de wc en de douche wilde en waar de lichtknopjes… ik liet weten dat ik daar als de muren en alles af waren wel over na zou denken, maar NEE NEE NEE dat kon niet en dat moest hij NU weten!

Agro-toerisme: Tiny House | Saudades de Portugal

Inmiddels twaalf jaar en twee huizen verder weten we er zelf het een en ander van en zijn we begonnen met een voor ons geheel nieuw traject, namelijk het bouwen van een Tiny House in natuurlijke bouwmethoden. We vroegen een  bevriende lerares in natuurlijk bouwen of zij hier een cursus zou willen geven en organiseerden een week workshop natuurlijk bouwen. Zij zegde toe en met een tekening van een bevriende architecte ging Jolein aan de slag met het maken van een dak. Een volslagen onmogelijke expeditie, waarbij de hulp van een goede vriend met bouw talenten onontbeerlijk bleek! Het lukte!

Agro-toerisme: Tiny House | Saudades de Portugal

Het dak kwam erop… Met vier deelnemers, waaronder partner Jolein, ging daarna de cursus Natuurlijk Bouwen van start en werd een begin gemaakt met de bouw van ons tiny house, op de plaats waar voor de brand onze caravan stond. De technieken waarmee men vroeger bouwde kwamen allemaal aan bod: een muur van strobalen gestuukt met stro en leem en gepleisterd met kalk, een muur van houtblokken gevoegd met stro en leem (cordwood) en een muur van houten latjes aangesmeerd met leem en stro en geïsoleerd met ‘lichte aarde’ dat bestaat uit heel veel stro en een klein beetje klei en veel water en uiteindelijk gepleisterd met kalk.

Na de cursus hadden wij een tiny house met anderhalve muur, een dak en een overkapt terras! Nadat we maandenlang druk waren met andere bezigheden of het weer niet mee zat, hebben we vorige maand de moed bijeen geraapt en zijn we begonnen met het daadwerkelijk afmaken van het project. Met zijn tweetjes, waarbij Jolein mij alles moest vertellen en uitleggen, aangezien zij de cursus had gevolgd, maakten we muren af, mixten we tientallen betonmolens vol klei en stro en zand. Vies en modderig van haarwortels tot onze tenen, maar het huisje groeide!

Inmiddels begint het echt een lieflijk huisje te lijken. De balken zijn geverfd, de binnenmuren zijn bijna gestuukt met kalk, ramen geplaatst en wat al niet meer. Onze oude vertrouwde bouwvakker, die ons twaalf jaar geleden de beginselen van bouwen heeft geleerd, moest ingeschakeld worden voor het vastmaken van de nok op het dak, want allebei hebben we hoogtevrees!

Al met al een zeer arbeidsintensief proces, maar het resultaat is er ook naar. Langzamerhand komt er schot in de zaak en over een aantal weken hopen we met de inrichting te kunnen beginnen! Een nieuw element in ons paradijsje, waarin hopelijk veel gasten gerieflijk zullen vertoeven, zowel in de zomer als in de winter met de houtkachel!

Kom vooral eens kijken en logeren om te voelen hoe fijn een huisje gebouwd van stro en leem kan zijn!