Bijzonder Slapen: Grand House Algarve

We besloten onze vakantie in stijl af te sluiten! De laatste nacht van ons weekendje weg sliepen we vijf sterren in Vila Real de Santo António, aan de Guadiana rivier/Spaanse grens. We waren immers in de buurt nu. Ik denk dat dit voor ons beiden de eerste keer was in zo’n luxe hotel cq. omgeving. We hadden dus geen idee wat te verwachten…

Nou zijn er uiteraard veel verschillende soorten vijf sterren accommodaties. Van mega resorts met ontzettend veel faciliteiten, tot luxe en afgeschermd, tot kleinschalig in een historisch pand. Dit laatste was wat mij aantrok in dit hotel. En dan ook gelijk de reden om het toch eens te proberen (voor één nachtje). De overige variaties kunnen mij persoonlijk niet echt bekoren…

Grand House Algarve

Het pand

Het Grand House Algarve opende zijn deuren vrij recentelijk in januari 2019. Maar de geschiedenis gaat veel verder terug. In 1926 werd het gebouw voor het eerst geopend en wel als een tussenstation voor handelaren die ingeblikte vis (conservas) (ver)kochten en exporteerden vanuit de vele conservenfabrieken in Vila Real de Santo António. De ware hoogtijdagen van deze industrie.

In het begin was het dan ook echt een ‘Grand House’, met prachtige trappen en marmeren zuilen. Maar in de loop der jaren werd het steeds iets minder groots… Tegen de tijd dat ontwikkelaars een paar jaar geleden interesse toonden, was er een meerjarige renovatie nodig om het pand in oude glorie te herstellen. En wat een plaatje is het geworden!

Grand House

Sinds begin vorig jaar huist er in dit bijzondere pand een vijf-sterren  boutique hotel met een dertigtal kamers. Als we aan komen rijden merken we hier al gelijk wat van, parkeren kan gewoon voor de deur: gratis. Onze koffertjes worden voor ons uit de auto gehaald en naar binnen gebracht (huh?!). Het voelt wat onwennig… Na de check-in worden we vergezeld naar onze zeer ruime kamer en gewezen op het feit dat we (wanneer we wensen) worden verwacht in de bar voor een welkomst cocktail. Hoe relaxed… Verder zien we onderweg naar onze kamer verschillende ruimtes, hoekjes en een bibliotheek om heerlijk ontspannen een boek te lezen.

Jeetje, we moeten het allemaal even laten bezinken… Eerst maar eens de koffertjes uitpakken en een lekkere douche! We nemen uiteraard even een kijkje op ons balkon, met uitzicht over de rivier Guadiana en de marina. Opgefrist schuiven we aan voor een lekker drankje (naar keuze). De barman mixt ter plekke onze cocktails. We maken een praatje en krijgen ook nog een beetje huisgemaakte Limoncello en Baileys te proeven. Na ons borreluurtje besluiten we een rondje te lopen door Vila Real. We zitten aan de haven in het centrum, ideaal. We drinken een kopje koffie, kopen een euro milhões biljet en wippen een apotheek binnen (ik ben toch zo verkouden).

Grand House Algarve

Eenmaal terug rommelen we wat aan op onze kamer en kleden we ons om voor het diner. We hebben namelijk heel decadent gereserveerd in het restaurant van het hotel.

Grand Salon

Als we het restaurant binnenlopen is er één andere tafel bezet. Hier zit een netjes gekleed wat ouder echtpaar, dat hier geheel lijkt te passen. Wij voelen ons wat ongemakkelijk te midden van alle luxe en service. Terwijl we de kaart bestuderen wordt er geïnformeerd of we water willen, met of zonder bubbels. Er wordt een fles geopend en onze glazen worden gevuld. Nadat we onze keus hebben gemaakt moet er natuurlijk ook een wijn gekozen worden. We vertrouwen op het personeel (wat weten wij ervan?!) en het komt helemaal goed.

Allereerst verschijnen er twee amuses op tafel, van het huis. Heerlijk waren ze!! We hadden een couvert besteld, om te delen. Lekker vers brood, met twee verschillende soorten boter en lokale muxama (gedroogde/gezouten tonijn). Wederom gevolgd door een verrassing van het huis. Wat een verwennerij! Ondertussen worden onze waterglazen steeds netjes bijgevuld. Daarna kwam Fernando’s bestelde voorgerecht op tafel, een heerlijke vissoep/-consommé. De barman was druk bezig in de bar en ik vroeg me al af waarvoor (de andere tafel was intussen uitgegeten en vertrokken). Uiteraard was het wederom een extraatje tijdens onze maaltijd: een klein glaasje amarguinha sour. Tijd voor de hoofdgerechten. Het voelt extra luxueus nu we als enige gasten nog in het restaurant zitten.

Met een passie voor het Portugese gastronomische erfgoed, combineert chef-kok Jan Stechemesser traditie met een moderne twist. Het eten is eenvoudig, maar verfijnd. En bovenal is het een heerlijke ode aan de lokale keuken. We sluiten in stijl af met een nagerecht. En geheel niet in stijl slaan we de koffie over. Wel worden er als afsluiting nog twee verschillende soorten huisgemaakte bonbons voor ons neergezet. Dit was onze eerste kennismaking met fine dining en we hebben genoten.

Terug op de kamer verbaasden we ons over het feit dat de lampen aan waren. Die hadden we toch echt uitgedaan?! Maar tot onze verrassing was het bed opengeslagen, stonden er pantoffels klaar naast het bed en hadden ze een dienblad met twee verse koekjes onder een stolp op bed gezet. Iets met vijf-sterren… Moe en voldaan kruipen we in het gigantische, comfortabele bed. Welterusten!

Grand Beach Club

Na een heerlijk relaxed ontbijt besluiten we de ‘stad’ even in te gaan. Overigens zat er bij het ontbijt een familie met drie kinderen in de eetzaal, dat kan hier dus ook prima. Wist ik veel?! Het is duidelijk beter weer dan gisteren, dus struinen we heerlijk even rond door Vila Real, zo vaak komen we hier niet. Voor de lunch hebben we gereserveerd in de Beach Club van het hotel, want daar moeten we uiteraard ook even een kijkje nemen. 😉

Deze beach club bevindt zich aan de monding van de rivier de Guadiana, waar de rivier de zee ontmoet. Er is een gratis pendeldienst vanuit het hotel of je kunt gratis gebruik maken van fietsen. Wij besluiten langs het water die kant op te lopen. Het grootste deel loop je prima langs die waterkant, op het eind is het een stukje door de wat ruigere buurt van Vila Real, jammer.

Maar uiteindelijk komen we op onze bestemming aan en wanen we ons echt op vakantie. Het is eind oktober, dus het is wat rustiger dan wanneer het hoogzomer is, maar het sfeertje komt goed over. We nemen plaats voor de lunch (in de zon), met uitzicht over de monding van de rivier en een aangenaam briesje door mijn haar. Zachte muziek komt op de achtergrond uit de speakers. Er zitten verschillende tafeltjes vol. Tegen het eind van onze lunch zet een bandje net hun apparatuur op en is er live muziek.

Je kunt hier terecht om te zonnen, te zwemmen, te relaxen, te borrelen, te lunchen, te snacken, etc. Even heerlijk rustig en afgezonderd van de beach bar vibe genieten. Er staan zelfs palmbomen! Helaas zit voor ons het weekendje weg erop en moeten wij weer de auto in en terug richting Albufeira. Maar genieten was het zeker!

Verder was het een aangename observatie in het hotel dat bijna alle leidinggevenden vrouwen zijn. Iets waar heel bewust voor gekozen is. Neem voor meer informatie en boekingen een kijkje op de website of Booking.com.

* Av. da República nº 171, 8900-203 Vila Real de Santo António, Portugal