Amália: de stemmen van de fado

Al een tijdje wil ik vertellen over een prachtig fado album, maar vandaag komt het er dan eindelijk van. Het heet “Amália, As vozes do fado” en is een eerbetoon aan de nummer één fadista ooit: Amália Rodrigues. Misschien ben je het al eens tegengekomen, want het is al uit sinds afgelopen zomer, maar als je het nog niet kent is het goed dat ik je er over vertel.

Op dit album zijn de grootste namen uit de Portugese fado bijeen gekomen om de grote Amália Rodrigues eer te betuigen: Ana Moura, António Zambujo, Carminho, Camané, Gisela João, Ricardo Ribeiro en Celeste Rodrigues. Daarnaast is er de samenwerking met een viertal grote internationale namen: Bonga (uit Angola), Caetano Veloso (uit Brazilië), Mayra Andrade (uit Cuba) en Javier Limón (uit Spanje). Het is precies deze internationale invloed die ik zo prachtig vind in dit album.  De fado wordt gemixt met de Spaanse flamenco in het geweldige lied “Maria La Portuguesa” en ook het zachte Braziliaanse geluid in “Naufragio” is heel erg mooi.

Op de voorkant van de CD zie je het gezicht van Amália Rodrigues, zoals dat door de kunstenaar Vhils (Alexandre Farto) is gemaakt op de stoep en muur van de Rua de São Tomé in Lissabon. Dat deed hij speciaal voor dit project, waar behalve het album ook een documentaire over fado bij hoort. Vhils maakte dit calçada portuguesa (Portugese stoep) samen met de echte calceteiros (stratenmakers) van Lissabon.

Al met al: dit album mag niet ontbreken in je collectie. Wil je het graag kopen? Klik dan hier.