Recept: Arroz de Tamboril

Een vis die je in Portugal veel tegenkomt op de markt is de zeeduivel. Niet netjes in filets gesneden, maar gewoon in zijn geheel. Misschien niet direct moeders mooiste, maar hij smaakt wel lekker! Voor mij is het meest bekende recept deze zeeduivelrijst. Eigenlijk eten we die steevast wel een keertje als we “thuis” in Portugal zijn. In een restaurant heb ik hem nog niet heel vaak op de kaart zien staan… Maar gelukkig kun je hem na vandaag ook zelf thuis maken!

Ingrediënten

1 zeeduivel
1 grote ui
2 tenen knoflook
3 tomaten
rode paprika
groene paprika
500 gram langkorrelige rijst (arroz agulha)
eetlepel tomatenpuree
bouillonblokje zeevruchten (of vis)
laurierblaadje
glas witte wijn
bosje koriander (of peterselie)
Olijfolie

Bereiding

Als je niet bekend bent met het bereiden van een hele zeeduivel, vraag je visboer dan om hem voor je schoon te maken. Zet een grote pan gezouten water op en kook hierin de kop en de lever van de vis. Zodra dit gaar is schep je het voorzichtig uit het water. Gooi het kookwater niet weg! Ontdoe de kop van al het vel en de graten. Bewaar de vis en de lever.

Ontdoe de rest van de vis van het vel/graten en snijd de stukken vis in blokjes. Breng dit op smaak met een snufje zout. Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie. hierin maken we de refogado. Voeg de gesnipperde ui, de fijngesneden paprika’s, de geperste knoflook en het laurierblaadje toe aan de olie. Verwarm dit op laag vuur tot de ui glazig is.

Snijd ondertussen de tomaten in kleine stukjes en de koriander (of peterselie) fijn. Zodra de ui glazig is gaat dit, de tomatenpuree, plus een snufje peper, bij in de pan. Roer alles goed door en giet de wijn erbij. Roer nogmaals door en dek af met een deksel. Laat dit nu rustig sudderen, maar vergeet niet af en toe te roeren. Zodra alles samen komt is de refogado klaar. Haal nu het laurierblaadje uit de pan.

Voeg het bouillonblokje en ongeveer 1,25 liter van het kookvocht (van de kop/lever) toe. Roer even door en doe ook de rijst en de in stukken gesneden zeeduivel in de pan. Kook nu tot de rijst bijna gaar is. Wordt de rijst te droog? Voeg dan nog wat kookvocht toe. Op dat moment kunnen de stukjes vis van de kop en de fijngesneden lever erbij. Kook nog heel even door tot de rijst volledig gaar is en proef of er nog zout en/of peper bij moet. Zet het vuur uit en bestrooi met fijngesneden koriander (of peterselie). Serveer in diepe borden met wat brood om in de saus te dopen.

Bom apetite!

Variatietip: Voeg ook eens een paar hele garnalen toe aan het gerecht!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.