Recept: Almôndegas de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Dit keer maken we almôndegas oftewel “gehaktballen”!

Note vooraf: je kunt ze natuurlijk met of zonder de saus maken! Voor dit recept kun je ook prima bacalhau desfiado gebruiken.

Almôndegas de Bacalhau

Almôndegas de Bacalhau

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 2 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Het beste kun je de bacalhau een dag in het water laten staan en dit water een aantal malen verschonen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

45

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 300 gram schoongemaakte bacalhau

  • 2 grote aardappels

  • 150 ml olijfolie

  • 4 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 100 ml wijn

  • 1 blik tomatenstukjes

  • 1 ei

  • 1 bosje verse koriander (of peterselie)

  • paneermeel

  • zout & peper

Bereiding

  • Kook de bacalhau een minuut of tien en maak schoon. Kook de aardappels, in de schil, tot ze gaar zijn.
  • Pak een koekenpan en giet hier ongeveer de helft van de olijfolie in. Voeg de helft van je gesnipperde ui en twee geperste tenen knoflook toe. Bak op een middelmatig vuurtje glazig en blus vervolgens af met de wijn. Nu kan de bacalhau erbij. Trek dit met je vingers een beetje uit elkaar, zodat je vlokken krijgt. Bak dit een beetje bruin en haal van het vuur. Laat wat afkoelen.
  • Pel je aardappels (of gebruik ze met schil en al, afhankelijk van wat je lekker vindt) en prak/snijd wat fijn. Voeg vervolgens toe aan je bacalhau mengsel. Breng op smaak met zout en peper en wat van de koriander/peterselie en voeg het eitje toe. Meng/kneed nu alles samen en laat wederom wat afkoelen. Is je mengsel iets aan de vochtige kant? Voeg dan een beetje paneermeel toe.
  • Draai zodra het mengsel voldoende is afgekoeld de balletjes. Pak een andere pan (of was de eerste af) en giet hier de rest van de olijfolie in samen met de andere helft van de gesnipperde ui en de overige twee teentjes knoflook. Ook dit bak je weer glazig. Blus af met een scheutje water en voeg een blikje tomatenstukjes toe. Laat rustig pruttelen en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de balletjes in de saus en laat ze zo gaar koken, draai ze eventueel een keer om. Maak je ze zonder saus? Bak ze dan in wat boter of olijfolie rondom goudbruin. Strooi er voor het serveren wat fijngesneden koriander (of peterselie) overheen. Lekker met een salade.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken (voeg dan wat meer zout toe aan het gerecht). Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!