Portugese Koffie

Toen wij nog in Portugal woonden, kreeg ik vaak van Nederlanders te horen dat het zo jammer was dat ze geen koffiezetapparaat hadden. De Nederlander is dol op zijn bakkie leut. In Portugal is de koffie traditie aanmerkelijk anders, dus is het inderdaad lastig als je het op de Nederlandse manier wilt doen. De Portugees drinkt zijn bica of cafe namelijk vooral buitenshuis (en ik doe vrolijk mee, veel gezelliger). Dit kleine kopje sterke koffie wordt vaak nog even snel in een café of iets dergelijks naar binnen gewerkt voordat ze naar hun werk gaan. Of de hele familie trekt er na het diner op uit om nog ergens een kopje koffie te drinken.

Typerend zijn de soort van koffie-hoeken in de shoppingcentra waar je aan de balie een koffie bestelt en ook daar opdrinkt. Je gaat er niet even rustig bij zitten (er zijn überhaupt geen stoelen), maar je giet hem achterover zo gauw het kan en vervolgt je weg. Als je het wat rustiger aan wilt doen kun je beter naar een pastelaria gaan. Dan kun je er ook nog een lekker gebakje bij uitzoeken (beter toch?). Persoonlijk vind ik het heerlijk dat je echt overal goede koffie hebt, zelf bij de tankstations! Heerlijk als je ’s ochtends even verlegen zit om je cafeïne shot.

De Portugese koffie is, naar mijn smaak, vele malen beter dan de koffie die we hier drinken. Bovendien is het stukken voordeliger dan we gewend zijn. Een bica/cafe (espresso) kost je meestal tussen de €0,60 en €1,00. Naast de sterke bica zijn er ook volop andere soorten koffie te bestellen. Houd je wel van een espresso, maar is de Portugese je iets te sterk? Bestel dan een bica cheia, dit is een espresso die bijna tot de rand toe is gevuld (meer heet water) en dus minder sterk.

Portugese Koffie

Wil je melk in je kleine kopje espresso kies dan voor de garoto. Wil je een normaal (voor de Nederlander) formaat kopje met koffie en melk dan vraag je om een meia de leite. Dan is er ook nog de galão, een soort theeglas met koffie en een hoop melk (een espresso en verder melk). Wil je gewoon een kopje zwarte koffie, dan bestel je een americano. Hou je niet van heel sterk? Een carioca is een slappere zwarte koffie. Tja, en een cappuccino hebben ze natuurlijk overal, ook in Portugal. Afhankelijk van waar je hem bestelt, krijg je of een echte met opgeklopte melk, of een variant met slagroom… En dan als laatste een echte favoriet onder de Portugese heren op leeftijd, de café com cheirinho of café com chupito. Dit komt neer op een bica met een vleugje sterke drank (lokale aguardente, zoals bijvoorbeeld medronho) of een bica met een borreltje erbij.

Portugese Koffie

Merken die je veel tegenkomt in Portugal zijn Buondi, Torrié, Delta, Bogani, Nicola en Sical. In Nederland kun je de merken Delta, Nicola en Sical bijvoorbeeld kopen via de website inkoffie.nl of hier.

P.S. Suiker krijg je over het algemeen nog in fraaie suikerzakjes, een gebruik dat in Nederland ongeveer is uitgestorven. Hier staan vaak Portugese recepten voor zoetigheden achterop, dus bestudeer ze maar eens voordat je ze aan stukken scheurt.