De mooiste autoroutes: binnenland van de Algarve

De afgelopen tien weken gaf ik je iedere donderdag een autoroute om te rijden door het prachtige Portugal. Vandaag de elfde en laatste van deze serie, waarbij ik je nogmaals meeneem naar de, door ons Nederlanders zo geliefde, Algarve. We reden als eens met je langs de westkust en de oostkust, maar vandaag trekken we de binnenlanden van de Algarve in. Een tocht die niet heel lang is, maar waar we wel uitgebreid de tijd nemen voor eten en drinken.

Vertrekpunt Estoi

De route van vandaag is eigenlijk het leukst op een zaterdag, dus plan deze dag van je vakantie alvast in. We beginnen de dag in Estoi. Misschien omdat je hier overnacht hebt in de prachtige Pousada Palácio de Estoi, die Marlou je eerder deze week heeft laten zien. Als deze koninklijke overnachting niet in je budget past, rijd je er toch naar toe en begin je de dag hier met een wandeling door de pousada.

Palacio de Estoi

Estoi – Igreja de São Lourenço (17 kilometer)

Van Estoi rijd je naar het westen. Het snelst is de snelweg A22, maar houd er rekening mee dat je dan tol betaalt. Via de M520-2 kan ook. Dan rijd je door de binnenlanden en langs de olijfbomen via Santa Bárbara de Nexe naar de N125. Hoe je ook rijdt, zorg dat je even vóór Almancil op deze N125 uitkomt, want daar vind je de prachtige Igreja de São Lourenço, de kerk die van binnen is betegeld met prachtige azulejos (hier lees je er meer over). Deze kerk is zaterdag alleen in de ochtend geopend, dus rijd de route niet andersom!

Igreja de São Lourenço

Igreja de São Lourenço – Loulé (11 kilometer)

Nu het nog altijd ochtend is rijd je snel verder naar Loulé over de N125 en dan de N396. In Loulé is het perfecte moment daar om je in het Portugese marktgedruis te storten. Over deze markt vertelden we je ook al eens eerder (zie hier). Als je niet dol bent op de levensmiddelenmarkt, maar op zoek bent naar kleding, tassen of telefoonaccessoires, dan kun je ook terecht op de zigeunermarkt buiten het centrum. Zorg hoe dan ook dat je op tijd bent voor de lunch in de Cantina dos Sabores (het sluit om 15.00 uur). Een modern en heerlijk restaurant, waar ik de beste mousse de mango ooit at.

Mercado loule

Loulé – Fonte da Benémola (11 kilometer)

Na de lunch is het tijd om de pondjes er weer af te lopen in een prachtige wandeling. Rijd in noordelijke richting via de M525, in de richting van Salir. Je komt dan vanzelf borden tegen naar Fonte da Benémola. Sla rechtsaf bij de verkeerslichten en vervolg je weg over de M524. Na het bruggetje ga je linksaf en zie je behalve een hoop kurkeiken, aan de linkerkant ook een zanderige parkeerplaats voor Fonte da Benémola. Parkeer hier je auto en start de wandeling van 4,4 kilometer door dit stukje prachtige natuur. Zorg wel voor goed schoeisel! Onderweg kun je de mandenmaker bezoeken die hier zijn werk doet.

Fonte da Benémola

Fonte da Benémola – Salir (11 kilometer)

Teruggekomen bij de auto rijd je verder naar het noorden, tot het dorp Salir. In dit kleine dorpje vind je mooie witte huisjes en de restanten van het oude kasteel dat gebouwd werd door de Moren (al herken je het misschien niet direct al zodanig). Een modern museum laat de archeologische werken rondom dit kasteel zien, maar daar heb je nu niet veel aan, want het is gesloten op zaterdag (sorry… keuzes…). Wel is er nog de Igreja Matriz, die prijkt aan het dorpsplein.

Salir – Alte (15 kilometer)

Van Salir dan naar het zogenaamde meest typische dorp van de Algarve: Alte. Dit dorp is bekend om de waterbronnen en je kunt er op souvenir jacht. Loop een rondje door het dorp, maak mooie foto’s, drink koffie of maak een tweede natuurwandeling. Wellicht vind je een mooi plekje om de zon onder te zien gaan. Meer over Alte lees je hier.

Alte

Alte – Paderne (12 kilometer)

De dag sluiten we af met een diner in Paderne. Als je nog te vroeg bent voor het eten, kun je hier eventueel het oude kasteel bezoeken, dat even ten zuiden van het dorp ligt. Vanaf 19.30 uur opent restaurant Veneza zijn deuren. Dit restaurant ligt eveneens buiten het dorp aan de Estrada da Paderne en is een prachtige wijnwinkel, waar je ook kunt eten. Je dineert er heerlijk tussen planken vol met wijn.

Paderne

Een uitstekende afsluiter van een dagje binnenlanden van de Algarve! Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.