Boekentips voor een Reis naar Lissabon

Lissabon is een stad die schrijvers al eeuwenlang inspireert zoals de bekende Fernando Pessoa of Jose Saramago. Deze selectie van boeken en romans is van schrijvers van andere nationaliteiten. Hoe zien zij de stad waar ik ben geboren? Daar was ik benieuwd naar maar het is ook interessant voor de bezoeker die meer over Lissabon wilt weten en voelen. Helemaal klaar voor een reis naar Portugal? Neem één of meer boeken mee en probeer de plekken in de stad te vinden waar het verhaal speelt.

De twee hotel Francforts

Een verhaal van de periode van de tweede wereld oorlog. Lissabon was in deze jaren een tussenplaats in de route van de joodse vluchtelingen. Veel mensen reisden door Frankrijk en Spanje naar Portugal om in Lissabon, dat toen een neutraal haven had, de boot te nemen naar Amerika. In deze stad waar zoveel mensen vervoer zochten verzint Leavitt een prachtig verhaal over de onwaarschijnlijke relatie die zich ontwikkelt tussen Pete en Julia Winters en Edward en Iris Freleng. Beide koppels zijn Frankrijk ontvlucht en wachten op de Manhattan om hen naar de veiligheid van de nog neutrale Verenigde Staten te brengen.

De nacht in Lissabon

Eerder vond de Duitse schrijver Erich Maria Remarque Lissabon als tussenpunt van een Europa in oorlog naar een vrije wereld van de Amerika’s ook een mooi plek als decor voor een roman wegens de moeilijke en gevaarlijke vluchtreis naar de stad die nog veilig was en een poort naar de nieuwe wereld. Het is een verontrustend verhaal over moed en verraad, risico en dood. Waar de prijs van liefde de verbeelding te boven gaat en de erfenis van het kwaad oneindig is. Naarmate de nacht vordert, komen de twee hoofdpersonen dieper in de stad, band die de rest van hun leven zal duren.

Nachttrein naar Lissabon

Dit boek was een bestseller. Een heel spannend boek met een mysterieuze achtergrond dat de nieuwsgierigheid wekte voor veel toeristen op zoek naar een nieuwe bestemming. Naar mijn mening heeft dit boek een bijdrage geleverd aan de toenaam van de toerisme in Lissabon.

Na een vreemde ontmoeting met een vrouw vertrek Raimond Gregorius naar Lissabon op zoek naar meer informatie over deze persoon. Hij volgt spoor achter spoor totdat hij een intrigerend verhaal ontsluit dat speelt in de jaren rond de revolutie in Portugal. Het verhaal wordt ook door de mooie stem van Jeremy Irons in een film verteld.

Over de bergen

Wie kent Gerrit Komrij niet? Een zeer getalenteerd Nederlandse poet die zelfs ook Dichter des Vaderlands  is geweest. Na een turbulente leven in de literaire Amsterdamse kring emigreerde hij met zijn partner naar Portugal. Dit boek dat deels autobiografisch is vertelt het verhaal van een rijke man die de hoge afgelegen bergen in het Noord van Portugal kiest in plaats van de  stad van Lissabon. Ik moet toegegeven dat het werk van Poëzie van Komrij beter is dan zijn fictie maar voor mij was erg interessant om zijn portret van de Portugese mensen te lezen.

De hoge bergen van Portugal

Nog een boek dat begint in de stad  Lissabon maar snel vertrekt naar de bergen in het Noord van Portugal, voor mijzelf de mooiste combinatie die  Portugal  heeft te bieden. De Canadese schrijver Yann Martel (1963) bouwt de roman in drie verhalen  gescheiden in de tijd, in 1904, 1938 en 1981, gesitueerd in Lissabon en in een klein dorpje in de Noordoosten van Portugal, Tuizelo, gemeente Vinhais, district Bragança.

Ontboezemingen van de oplichter Feliz Krull

Ik heb echt hiervan genoten! Een heerlijk boek van de sublieme schrijver Thomas Maan dat een deel in Lissabon speelt. De bekentenissen van Felix Krull zijn gevuld met humoristische afleveringen die het meesterschap van Mann waardig zijn. Mann baseerde de roman op een uitgebreide versie van een verhaal dat hij in 1911 had geschreven en hij slaagde erin deel één van de Bekentenissen van Felix Krull af te maken en te publiceren, maar door zijn dood in 1955 bleef de sage van de moreel flexibele en onweerstaanbare oplichter, Felix onvoltooid. Ondanks dat is het nog steeds een van de beste romans die ik heb gelezen over de kwestie van identiteit. Het is een roman dat deel uit maakt van de traditie van de Bildungsromans maar dan ook een komische roman. Dit verhaal is ook kort geleden gefilmd.


Elsa Valente is geboren in Lissabon en al 20 jaar woonachtig in Nederland. Ze werkt in een academische bibliotheek en daarnaast geeft ze privélessen in de Portugese taal. In haar vrije tijd leest ze veel boeken, uiteraard ook in haar moedertaal.