Boekentips voor Lissabon Liefhebbers

De komende weken deel ik een en ander dat ik tegenkwam tijdens mijn recente bezoek aan de hoofdstad. Vandaag een lijstje boeken waarin het, op welke manier dan ook, om deze prachtige stad draait. Leuk voor onder de kerstboom of wellicht als cadeautje voor iemand die een citytrip naar Lissabon op de planning heeft staan. Net eens wat anders dan een standaard reisgids van de stad! Een greep uit het aanbod..

Azulejos Padrão Lisboa

Ben je net als mij gek op de Portugese azulejos, dan is dit een boek voor jou! Het boekje heeft ruwweg het formaat van een azulejo (16,5×16,5cm) en laat de tegeltjes van Lissabon in al zijn gedaantes zien. Het bevat meer dan 250 foto’s verspreid over 160 pagina’s. Facades van gebouwen, rijke motieven, mooie ramen en sfeerplaatjes in de stad. Natuurlijk allemaal met de kleurrijke azulejos in de hoofdrol.

Lisbon – What the Tourist Should See

Een boek dat al in 1925 is geschreven. En wel door een van de belangrijkste dichters in de Portugese geschiedenis en wellicht een van de meest betekenisvolle dichters uit de twintigste eeuw, Fernando Pessoa. Lang na zijn dood werd dit manuscript pas gevonden tussen zijn papieren. Veel van de beschreven bezienswaardigheden zijn nog steeds te vinden in de stad. Een soort reisgids, maar dan met een kunstzinnige insteek. Engelstalig, dat wel.

Lisbon: Recipes from Portugal’s Beautiful Southern Region

Tja, Lissabon is meer dan bacalhau en heerlijke custard taartjes. Dit kookboek geinspireerd op en door Lissabon bevat meer dan 80 recepten op basis van traditionele Portugese gerechten, waaronder de Caldo Verde (boerenkoolsoep), verschillende petiscos en onze favoriet: Amêijoas à Bulhão Pato. Van de bars in Bairro Alto tot de cafés in Chiado, er staat wat in voor iedereen. Alles natuurlijk tegen een prachtige achtergrond van achttiende-eeuwse gebouwen, sierlijke kerken, nostalgische trams en pastelkleurige en betegelde huizen. Engelstalig.

Secret Lisbon

Heb je altijd al meer willen weten over Lissabon, maar dan niet de informatie die in de reisgidsen staat? Dan is dit een pareltje. Stukjes verborgen geschiedenis, interessante weetjes en andere verrassende informatie waar je het bestaan waarschijnlijk niet van af wist. Voor diegene die de stad echt wil leren kennen, maar dan vanuit een ander oogpunt. Ook deze is Engelstalig.

Lisbon: LOST In City Guide

Uitgangspunt van dit boek is het verdwalen in een stad. Niet letterlijk, maar het gaat erom je onder te dompelen in de bezienswaardigheden, geuren, smaken en geluiden die Lissabon uniek maken. De ziel van een stad. Voor reizigers die niet weten waar ze moeten beginnen, met tips en ideeën voor minder toeristische activiteiten. Leuk, met veel foto’s om het gevoel goed over te brengen. Wederom Engelstalig.

De nacht in Lissabon

Dit boek speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een man staat in Lissabon in de haven op de kade en staart naar de boot op weg naar Amerika. En dat is precies waar het hele verhaal zich afspeelt, tijdens die ene nacht in Lissabon. Een onbekende man biedt hem twee tickets aan voor de boot naar Amerika. Onder slechts één voorwaarde: dat hij deze nacht naar zijn verhaal zal luisteren. Het wordt een lange nacht, in bars, in nachtcafés en in de vroege ochtenduren zelfs in een bordeel…

The 500 hidden secrets of Lisbon

Deze kwam al eens eerder voorbij, maar hij mag toch niet ontbreken in dit rijtje. In deze leuke, hippe reisgids over de allerbeste plekjes van Lissabon krijg je de meest uiteenlopende tips over jouw stedentrip naar de Portugese hoofdstad. De vijf beste plekken om petiscos te eten, de vijf beste fadorestaurants, de vijf beste openluchtmarkten en nog veel meer. Ideaal als je op zoek bent naar adresjes die je niet zomaar vanzelf tegenkomt.