Boekentips voor Portugal liefhebbers

Een reisje naar Portugal gaat nooit voorbij zonder een bezoek aan de boekwinkel. Steeds weer ontdek ik mooie fotoboeken, kookboeken of andere boeken die laten zien hoe mooi Portugal en de Portugese cultuur is. Vandaag zet ik een aantal boeken in deze categorie voor je op een rijtje. Leuk voor de anti-stress, om lekker door te bladeren, als koffietafelboek of als cadeautje. Ga je zelf niet naar Portugal, klik dan op de naam om te zien waar je ze online kan bestellen.

500 Sardinhas

In 2013 werd het 10-jarig jubileum van de sardientjes als symbool van de Festas de Lisboa gevierd. Ter ere daarvan werd een geweldig boek uitgebracht met de mooiste sardientjes van de afgelopen tien jaar. Het boek heet “500 sardinhas” en is vrijwel overal uitverkocht, maar hier is het nog te koop!

Alma Portuguesa

Een kleurboek voor volwassenen geheel in Portugese stijl. Met Fernando Pessoa, sardientjes, het barcelo haantje en andere Portugese symbolen om naar eigen inzicht in te vullen. Naar men zegt werkt kleuren ontspannend en rustgevend, dus ideaal voor ons drukke leven tegenwoordig.

Colorir Portugal

Ook dit boek is een kleurboek, maar dan gevuld met tegelpatronen en andere geometrische vormen. Al zijn die typische tegeltjes natuurlijk het leukst! Je kunt ze met aquarelverf, kleurpotloden of zelfs viltstiften inkleuren. Verder zitten er zes gekleurde origami vellen in om de mooiste creaties mee te vouwen (wie herinnert ze zich niet?!).

Porto Graphics

Dit boek geeft Porto weer in foto’s. Dit resulteerde in een heerlijk fotoboek om doorheen te bladeren en de stad enigszins te leren kennen, proeven en voelen. Langs azulejos, street art en andere typische kenmerken van de stad. Leuk als je er al eens geweest bent of als je een citytripje op de planning hebt staan.

Sardinha

Wat is er nou Portugeser dan een sardientje? Je ruikt ze overal en zijn staan onder andere symbool voor de festas de Lisboa. Dit boek is geheel gewijd aan dit icoon. Recepten, verhalen, foto’s en achtergrondinformatie, je vindt dit er allemaal in terug. Een geheel nieuw concept, aangezien het niet in boekenwinkels wordt verkocht. Sardientjes zijn streetfood, dus dit is een streetbook. Leuk!

Street Art Lisbon

Lissabon is momenteel een van de 25 beste steden in de wereld om street art te bekijken. Bekende kunstenaars zoals bijvoorbeeld VHillsPantónio en Bordalo II hebben hier prachtige werken gemaakt. Natuurlijk kon een boek met al die kunststukjes dan ook niet uitblijven. Een soort openluchtmuseum van de kunst vertaald naar papier. Ben of ken je een liefhebber van deze kunstvorm, dan is dit een aanrader.

Tile Designs from Portugal

Waarschijnlijk mijn persoonlijke favoriet in dit rijtje (hoe kan het ook anders). Een prachtig boek vol foto’s van de typische Portugese azulejos. Allerlei kleuren, patronen en variaties kom je tegen. Een heerlijk stukjes cultuur en traditie. Er zit ook een cd-rom bij dit boek, waar alle foto’s op staan. Hij wordt niet meer gedrukt helaas, dus wederom eentje waar moeilijk aan te komen is… Met een beetje geluk komt hij weer een keer (tweedehands) beschikbaar in Nederland.

Er is ook een boekje met leuk geprint inpakpapier/knutselpapier dat dezelfde naam heeft, kijk goed welke het is waar je naar op zoek bent!