Portugese Blikjes Vis

Eigenlijk wordt ingeblikt voedsel beschouwd als slecht en goedkoop, maar de Portugese blikjes vis zijn ongekend populair. Zowel in Portugal als daarbuiten hebben ze inmiddels een gourmet status bereikt. Er zijn volledige winkels en barretjes geweid aan niets dan deze conservenblikjes, je kunt deelnemen aan speciale proeverijen en ze zijn onderdeel van menu’s in trendy restaurants. Kortom: de Portugese conserven zijn helemaal hip!

Toen Anthony Bourdain in 2011 naar Lissabon kwam om een aflevering van de bekende serie “No Reservations” op te nemen deed hij zich niet enkel tegoed aan zeevruchten en bifanas. Hij bezocht ook een heuse Bar de Conservas, een soort tapas bar, maar dan waar alles uit een blikje komt. Klinkt niet bepaald appetijtelijk, wel? Daar vergis je je in!

Er zijn twee dingen die de Portugese blikjes vis zo bijzonder maken. Ten eerste is wat er in zit daadwerkelijk lekker. Het meest bekend is natuurlijk het blikje tonijn, maar als je wel eens in Portugal bent geweest ken je vast ook de sardientjespaté. Maar er is nog veel meer, zoals makreel, zwarte degenvis, mosselen, bacalhau, horsmakreel en ansjovis. De visjes worden geblikt in water, tomatensaus of olijfolie (soms met bijzondere smaken) of er wordt paté van gemaakt. De variaties zijn werkelijk enorm.

Het tweede unieke aspect van de blikjes is de verpakking. De felle kleuren, historische plaatjes (soms lekker retro) en Portugese tegelprinten maken de blikjes tot collectors items en hippe decoratie voor je keuken. Ze zijn daarom ook zeer geschikt als souvenir. Dan geef je tenminste iets weg waar iemand ook echt iets aan heeft.

Enkele bekende merken zijn Santa CatarinaConserveira do SulDâmasoLa GondolaMinerva, Pinhais, Tricana en Ramirez, maar er zijn er nog veel meer. Sommige van de conservenfabrieken in Portugal exporteren 90% van hun product. Er zijn zelfs varianten die exclusief voor de export worden gemaakt. In Nederland kun je ze bijvoorbeeld vinden bij A Loja, een Portugese delicatessenzaak in Amsterdam. In Zwolle zagen we ze laatst ook bij Het Hanze Huis.

De beste initiatieven vind je echter gewoon in Portugal. In bijvoorbeeld Lissabon heb je barretjes (Sol e Pesca) die alleen vis uit blik serveren, leuke winkeltjes die alleen blikjes vis verkopen (Loja das Conservas & Conserveira de Lisboa) en zelfs restaurants gewijd aan die visjes uit blik (Can The Can). De Loja das Conservas houdt ook proeverijen (laatste keer dat ik er was stond er iedere dinsdag- en woensdag aan het einde van de middag wat lekkers klaar). Ga het proberen!!