Recept: Bolo de Arroz

Al regelmatig kreeg je van mij recepten voor mierzoete Portugese gebakjes. Vaak op basis van veel eidooiers. Vandaag pakken we het iets neutraler aan, met een rijstcakeje, oftewel de bolo de arroz. Niet zo zoet en met een lekker knapperig laagje bovenop. Je vindt ze door heel Portugal in elke pastelaria. Dit is er eentje die iedereen lust!

De smaak is net iets anders dan bij een normaal cakeje, maar het is niet duidelijk naar rijst smakend mocht je daar bang voor zijn. De combinatie van tarwebloem en rijstbloem zorgt, naast een wat andere smaak, ook voor een ietwat andere substantie. Leuk om eens wat anders bij de thee te serveren dan een standaard cupcake!

Dit is het ideale baksel voor als je niet echt warm loopt voor de Portugese voorkeur voor taartjes en gebakjes op basis van (heel) veel eidooiers. Dit is veruit de meest neutrale keuze in een pastelaria! En daarnaast super makkelijk om zelf thuis eens te maken.

Bolo de Arroz

Bolo de Arroz

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 12 Stemmen

Goed voor ongeveer 20 flinke rijstcakejes.

Categorie: – PastelariaKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

20

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 275 gram suiker

  • 300 gram bloem

  • 150 gram rijstmeel

  • 150 gram zachte boter

  • 25 gram bakpoeder

  • 6 eieren + melk (samen 500ml)

  • 1 grote citroen

  • snufje zout

  • extra suiker (voor de garnering)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C graden.
  • Klop de suiker samen met de zachte boter, het bakpoeder en de rasp van de citroen tot het een geheel is. Voeg hier dan het ei/melk mengsel aan toe en klop tot een romige massa. Als laatste gaat de bloem/meel (en je snufje zout) erbij, meng dit goed totdat je een zacht, homogeen cakebeslag hebt.
  • Voor die herkenbare, originele vorm gebruik je bakringen met een diameter van 6 cm en 5 cm hoog. Knip uit een vel bakpapier strips van 6 cm breed en bekleed hier de binnenkant mee. Het papier zal een randje boven de bakringen uitsteken, dit is de bedoeling! Vul je ringen vervolgens 2/3 van de bakpapier hoogte. De cakejes komen een aardig stukje omhoog in de oven.
  • Bestrooi elke bolo de arroz met een beetje suiker. Dit zorgt voor dat karakteristieke en smaakvolle ‘korstje’ bovenop.
  • Zet ze vijf minuten in de oven op 200°C graden en draai dan de temperatuur terug naar 180°C graden en bak nog 15 minuten, tot ze gaar zijn (enigszins afhankelijk van het formaat). Je kunt checken of ze klaar zijn door er in het midden een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit, dan zijn ze klaar. Is hij nog vochtig, bak je cakejes dan nog wat langer.
  • Haal de bolos de arroz zodra ze gaar zijn uit de oven en laat ze rustig afkoelen. Lekker bij een kopje koffie of thee of bijvoorbeeld om eens te trakteren.

    Bolo de Arroz
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Mijn zes eieren waren ongeveer 275 ml in combinatie met 225 ml melk: samen 500ml.
  • Heb je de genoemde bakringen niet in huis? Gebruik dan gewoon een muffinblik met papieren muffinevormpjes.
  • Ik haal mijn rijstmeel hier in Nederland bij de Chinese supermarkt of toko.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!