Recept: Brandade de Bacalhau

Deze brandade de bacalhau, oorspronkelijk een Frans gerecht, combineert die ingrediënten die het beste bij klipvis passen. Hierdoor is het een erg populair recept, helemaal nu de kerstdagen eraan komen. Het is een soort emulsie van bacalhau en olijfolie die gewoonlijk wordt gegeten met brood of aardappelen. Ideaal dus om als smeersel te serveren bij de (kerst)borrel op een lekker stuk geroosterd brood!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

1 moot bacalhau
2 aardappels
4 tenen knoflook
1 kleine ui
500 ml olijfolie (goede kwaliteit)
150 ml room
Parmezaanse kaas
verse peterselie

Bereiding

Zet een pannetje met hierin de olijfolie op het vuur en verwarm op het kleinste pitje. Gaar de klipvis samen met de tenen knoflook in de olijfolie gedurende ongeveer een uur (vanaf het moment dat het begint te borrelen).

Schil in de tussentijd de aardappelen en snijd ze in middelgrote blokjes. Kook de blokjes vervolgens in licht gezout water gaar, schep ze uit de pan en laat ze goed uitlekken op een bord met wat keukenpapier. Dep ze eventueel wat droog.

Schep zodra hij gaar is je bacalhau en de knoflook uit de olie en leg even apart op een bord om wat af te koelen. Gooi de olijfolie niet weg!

Zet een koekenpan op het vuur met hierin wat van de olijfolie waarin je de bacalhau hebt gegaard. Snipper je uitje en voeg toe aan de olie. Roer goed door en bak rustig glazig. Maak de iets afgekoelde bacalhau schoon en gooi alle vellen en graten weg. Trek de bacalhau met je vingers in grove stukken (flakes).

Pak nu de keukenmachine, of als je die niet hebt de blender, en schep hier de aardappelblokjes in. Voeg vervolgens ook de schoongemaakte bacalhau en de room toe. Draai tot een fijne puree. Schep deze puree nu bij de uitjes in de pan en meng alles goed. Laat nog een minuut of vijf doorgaren op het vuur. Breng op smaak met wat vers gemalen zwarte peper en proef even of er eventueel wat zout bij moet.

Verwarm je oven voor op de grillstand (180 graden).

Zet vast een ovenvaste schaal klaar en schep daar je mengsel in. Bestrooi met wat geraspte Parmezaanse kaas en zet onder de grill totdat hij een mooi goudbruin korstje heeft. Terwijl je brandade de bacalhau in de oven staat maken we de ‘finishing touch’ van het recept. Maak je keukenmachine (of blender) schoon en doe hier verse peterselie, de tenen knoflook en wat van de olijfolie waarin je de bacalhau hebt gegaard in.

Serveer warm, met geroosterd brood en de knoflook/peterselie dressing.

Bom apetite!

Variatietip: voeg wat nootmuskaat (naar smaak) toe op het moment dat je de puree draait.


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.