Compleet Coimbra: Zomeren

Terwijl we in april in Coimbra al kunnen genieten van temperaturen boven de 25 graden en een lage vochtigheidsgraad (30%), dromen jullie alvast van wat nog moet komen: het zomerweer in juli en augustus. Het is niet spottend bedoeld, want natuurlijk genieten we van al dat zonnegeweld aan een strakblauwe lucht dat even doet vergeten dat ook pijn in de gewrichten deel uitmaakt van ouder worden bij de anders wel hogere vochtigheid.

Nee, ik wil jullie van harte uitnodigen niet te wachten tot het echt zomert. Als je weg kan, heet Coimbra je hartelijk welkom, heel binnenkort deze lente/zomer of later op het jaar. Maar ook al is hoogzomer te warm en vaak ook te lastig en te vermoeiend om een stadsbezoek te organiseren, als je wil kan je toch genieten van deze stad. Er is genoeg groen dat je enigszins beschermd laat genieten, want schaduwplekken in de grote vakantie zijn een must.

Wie met de trein komt, kan meteen een aangename wandeling maken in het Mata de Choupal. Deze plek aan de oevers van de Mondego kreeg al eerder uitgebreid aandacht in een vorige blog. Maar het blijft een plek waar vooral tijdens het weekend de Conimbriënsers genieten van wandelen en fietsen, maar waar er tijdens de weekdagen nauwelijks een kat is en er stilte heerst. Dit buiten de grote populatie van roepende zwarte wouwen gerekend natuurlijk.

Loop je dan richting het oude stadscentrum, kom je langs de nieuw aangelegde wandel-, fiets- en rustpromenade. Hier zal volgend jaar ook een metro-bus richting Lousá rijden. Lousá, met uitgebreide bossen en kabbelende beekjes, zorgt voor verkoeling en is dan ook een favoriete plek voor de Conimbriënsers.

Aan deze nieuwe promenade alleen jong aangeplant groen, voor enige schaduw werden hier moderne driehoekige zeilen gespannen. De lange trappen zijn in natuursteen aangelegd en kunnen als zitbank/mijmerplek gebruikt worden. Je kan er zelfs zo je dikke teen in het water steken. Geen reling die je tegenhoudt.

Eens voorbij de Largo de Portagem duik je meteen het volgende aangename park in. Eerst een mooie rij gesnoeide oude platanen langsheen de oevers van de Mondego, daarna mooie oudere aanplanten met meer dan voldoende kleurrijke/oranje-rode zitbanken. Daar middenin staat het Museum da Agúa. Het Parque Dr. Manuel Braga strekt zich breder uit en biedt een mooi zicht op een grote fontein in de rivier. De voetgangersbrug ‘Pedro e Inês’ komt nu in het vizier. Nu zijn er twee mogelijkheden.

Zomeren

Steek je deze brug niet over: We kunnen de bekende Rua de Brasil oversteken en de Botanische tuin induiken aan het trammuseum. Als je hier begint kom je achtereenvolgens aan de cactussengalerij, nadien aan het schaduwrijke bamboebos, de varentuin en tot slot de hoger gelegen lindebomenlaan en de serre. Wie dan nog geen vermoeide benen heeft loopt door naar de Penedo da Saudade. Wil je deze beboste plek, die op een steile helling ligt, ontdekken, dan krijg je een mooi uitzicht op het nieuwere stadsdeel. De poëzie van de studenten op natuurstenen tablets maakt het een romantische plek.

Zomeren

We maken alweer een korte doorsteek en duiken dan de Jardim da Serreia in aan de achterkant. Wie met de auto komt vindt hier altijd wel een parkeerplaatsje. Het park heeft een theehuisje voor warme en koude kruidenthees. Een klein hapje eten kan daar ook. In de schaduw van de bomen staan tafels en stoelen te wachten op klanten. De opbrengst van het etablissement gaat naar een goed doel. Open in de namiddag.

Loop door naar de Praça de República en les je dorst daar. Dat heb je verdiend. Vanaf nu wijzen de grote schaduwrijke bomen je de weg naar Avenida Sá de Bandeira en gaat het altijd bergafwaarts terug naar de oude stad.

Steken we de voetgangersbrug van Pedro en Inês wel over: Je komt in het gebied waar de Feira das Regras (rommelmarkt) doorgaat telkens op de eerste zaterdag van de maand. De uitgestrekte weide dient ook voor festivals en het zo beroemde jaarlijkse Queima das Fitas (studentenfeest van 19 tot 26 mei 2023). Aan de waterkant zijn er talloze vissertjes, enkele paddelaars, een kajakpolobad en kanovaarders van bedrijf in Vlaamse handen.

Zomeren

Opnieuw de enkele zonrijke straten trotseren om aan de zijkant van het domein op zoek gaan naar de ingang van de tuin van het hotel Quinta das Lágrimas. Je moet er een toegangsticketje kopen. Deze beboste plek, met waterpartijen en de beroemde Fonte dos Amores, zijn een bezoek waard. Wie een picknick mee heeft zal heel blij zijn met deze mooie plek. Je kan vast ook op het terras van het hotel een frisse pint drinken.

Zeg nu zelf, ook in hoogzomer, genoeg alternatieven om geen zonneslag op te lopen. Vooral veel drinken en de lokale commerce steunen.

Uiteraard neem ik je graag mee op ontdekkingstocht in de stad zelf. Mail me maar! Bij de toeristische dienst van de stad kan je ook een uitgestippelde wandelroute krijgen op kaart en bijhorend een beschrijving om al deze tuinen en groene plekken te ontdekken.


Marieleen is sinds augustus 2019 heerlijk “reformada” en heeft dus tijd (en zin) om elke eerste zaterdag van de maand allerlei ontdekkingen in Coimbra te delen. Plus natuurlijk haar enthousiasme en liefde voor de stad! Volg haar op Instagram voor nog meer foto´s van Coimbra en omgeving. Voor een rondleiding of een bezoek aan de stad aarzel niet haar te contacteren via marieleenb.pt@gmail.com.