Recept: Caldeirada de Bacalhau

Oftewel een bacalhau stoofpotje. Deze stoofpot kan meer of minder vochtig zijn, soms wordt hij zelfs geserveerd als soep. In verschillende regio’s kun je enigszins verschillende ingrediënten aantreffen, maar de basis is altijd hetzelfde. Meestal heeft de bacalhau in de caldeirada nog graten en vel, dit zorgt namelijk voor meer smaak. Deze Caldeirada de Bacalhau is een heerlijk gerecht om in het weekend eens te maken.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

3 moten bacalhau
4 grote aardappels
3 rijpe tomaten
2 uien
1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
3 teentjes knoflook
1 glas droge witte wijn
1 eetlepel tomatenpuree
laurierblaadje
olijfolie
zout & peper
verse peterselie

Bereiding

Snijd de moten bacalhau in grove stukken en verwijder zoveel mogelijk graten (zonder de vorm van de vis te verliezen). Ontdoe de tomaten van hun vel. Dit gaat het gemakkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Snijd ze vervolgens in blokjes.

Schil de aardappels en pel de uien vast. Snijd ze vervolgens in het gewenste formaat. Voor de aardappels kun je ze het best in dikke plakken snijden. Snijd de ui in (niet te dunne) ringen of halve maantjes. Snijd ook de paprika’s in reepjes en pers de tenen knoflook.

Zet een ruime braadpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Hierin gaan we laagjes maken van de ingrediënten. Begin met een laagje van de tomatenpuree, ui, paprika en knoflook. Daarboven op leg je een laagje aardappelschijfjes. Hier bovenop gaan wat stukken bacalhau, gevolgd door blokjes tomaat. Leg het laurierblaadje erboven op en herhaal de laagjes tot je ingrediënten op zijn. Breng op smaak met versgemalen peper en wat fijngesneden peterselie.

Verwarm alles even op middelhoog vuur en blus af met de witte wijn. Besprenkel met wat olijfolie en laat op laag vuur sudderen. Roer af en toe even door en laat sudderen tot de aardappelen gaar en zacht zijn. Proef even en breng indien nodig op smaak met wat zout en/of peper. Strooi voor het serveren nog wat fijngesneden peterselie over de Caldeirada de Bacalhau. Serveer met partjes citroen.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.