Arco da Calheta: Koningsdag

Na een afwezigheid van bijna twee jaar was er weer eens de mogelijkheid om Koningsdag te vieren op Madeira. Een oudhollandse traditie die door veel Nederlanders wereldwijd graag in ere wordt gehouden. Koningsgezind of niet, dit gaat nooit stilletjes voorbij toch?

We zijn wel eens op een receptie geweest van de ‘Nederlandse ambassadeur’ hier in Funchal, maar dit jaar besloten we om het gewoon lekker hier te doen in onze voortuin. Compleet met oranjelikeur, poncha, bier en allerlei oranje attributen die we mooi konden vinden in een nabijgelegen Chinese winkel. Voor de gelegenheid maar even een kantenmaaier gekocht bij de lokale Gamma om een beetje een leuk veldje te creëren. Met overgebleven betonblokken een vuurpit gemaakt, om dan na de zonsondergang lekker omheen te kunnen gaan staan met elkaar. Van een pallet en een paar schraagjes een bar in elkaar gezet en het feest kon beginnen!

Samen met onze beste vrienden hier in de buurt en een leuk stel wat bij ons op vakantie was een mooi groepje kunnen vormen. We hadden om 20:00 uur afgesproken vlak voor de zonsondergang en gelijk lekker al het vuur opgejaagd. Poncha van onze lokale poncha bar werd ingeschonken en een mooie toast uitgebracht op onze Koning. Zelfs onze Duitse vrienden hadden ingestudeerd hoe ze dat moesten zeggen. Echt heel leuk en iedereen had ook z’n best gedaan om in het oranje te verschijnen, of met accenten ervan.

Tot laat in de nacht hebben we samen rond het vuur gestaan. Lachen, proosten en genieten van de mooie plek waar wij wonen met elkaar. Dit is echt puur en simpel leven. Mooier kan je het niet maken. Zelfs onze lieve gasten, die maar liefst een maand bij ons waren, hebben dit kunnen meemaken. We zullen Wick en Jeannette zeker vaker gaan zien hier. Er is een vonk overgeslagen van Madeira naar hun hart. Wij begrijpen dat wel en kijken er ook niet van op. Super om te zien dat iedereen lekker met elkaar kan opschieten hier. Regelmatig mixen we onze gasten met de vrienden hier, en het klikt gewoon.

Iets na 1 uur in de ochtend zijn we maar naar bed gegaan. Mijn koek was op en het was de nobele taak om weer eens het licht uit te doen hier, de ‘story of my life’ haha! Emmer water over het vuur en heerlijk een tukkie doen samen.

Koningsdag

Volgend jaar gaan we hier zeker weer werk van maken. Wellicht met wat meer voorbereidingen om het echt een ding te maken hier. Het leuke is dat we door het internationale gezelschap op deze manier meerdere festiviteiten meemaken vanuit andere culturen en landen. Met ruim 30 feestdagen in diverse talen en van komaf hebben we steeds weer een leuke invulling van ons toch al niet saaie leven hier op het schitterende eiland.

Leve de koning en tot de volgende keer!

Dave & Anne