Recept: Moqueca de Bacalhau

Deze maand heeft het bacalhau recept een klein Braziliaans tintje. We maken namelijk het in Brazilië erg populaire gerecht Moqueca de Bacalhau. Dit is een soort klipvis curry (maar dan net iets anders), die dan ook vaak met rijst wordt gegeten. In het originele recept wordt vaak palmolie gebruikt, maar in plaats daarvan gebruiken we margarine.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Goed voor 4-6 personen.

Ingrediënten

1 kilo schoongemaakte bacalhau (moten)
4 rijpe tomaten
2 uien
4 tenen knoflook
2 groene paprika’s
1 rode of gele paprika
400 ml kokosmelk
200 ml tomato frito
100 à 150 ml (week)water
2 theelepels paprikapoeder
1 citroen
1 laurierblaadje
2 eetlepels margarine
zwarte olijven (naar smaak)
piri-piri naar smaak
bosje verse koriander
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Ontdoe de tomaten van vel en zaadjes. Dit gaat het gemakkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal ook de zaadjes eruit en snijd ze in blokjes of halve maantjes.

Haal de moten bacalhau uit het water (water niet weggooien!) en ontdoe indien nodig van vel en graten. Dep ze vervolgens wat droog. Zet een ruime koekenpan of hapjespan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Breng de moten op smaak met zout, peper en citroensap. Bak ze nu op middelhoog vuur rondom goudbruin in de olijfolie. Schep de moten vervolgens uit de pan op een bord. Ze hoeven niet gaar te zijn, het gaat puur om het dicht schroeien van de buitenkant, ze garen straks verder in de saus.

Zet vast een vuurvaste ovenschaal of gietijzeren pan klaar op het fornuis. Doe hier een klein laagje water (dit zal verdampen) in en verhit alvast rustig op laag vuur om goed op te warmen.

Snijd je uien en paprika’s in halve maantjes/reepjes en bak in dezelfde koekenpan als waarin je de bacalhau hebt gebakken in een scheut olijfolie rustig gaar. Voeg op het laatst de stukjes tomaat en de geperste tenen knoflook toe en gaar mee. Roer er nu ook de twee theelepeltjes paprikapoeder en zwarte olijven naar smaak door. Dan gaan ook het (week)water, het laatste beetje sap van de citroen en de tomato frito erbij. Meng alles goed. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper. Houd je van piri-piri, voeg dan naar smaak ook wat toe.

Als het goed is is intussen je ovenschaal of gietijzeren pan goed opgewarmd. Leg de moten bacalhau voorzichtig op de bodem van de hete pan en giet/schep de inhoud van de koekenpan er overheen. Voeg het laurierblaadje toe en als laatste gaat dan de kokosmelk erbij. Schep de twee lepels margarine er bovenop en kook het geheel nu in een minuut of 20 gaar. Heb je wat weinig saus? Voeg dan gewoon nog wat van het weekwater toe.

Maak het gerecht voor het serveren af met wat fijngesneden koriander. Serveer de moqueca de bacalhau vervolgens kokend heet met witte rijst.

Bom apetite!

Variatietip: Maak het helemaal af door er voor het serveren nog wat geraspte kokos overheen te strooien.


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.