Arco da Calheta: Madeira op de Motor

Dit voorjaar was het dan eindelijk zo ver, na enkele jaren op Madeira te wonen was het tijd voor een motor! Na enkele weken alle websites en de ‘socials’ afgestruind te hebben uiteindelijk een model gevonden die perfect bij mij past en het eiland waar wij wonen. Een niet te grote motor, dat zou niet prettig zijn in de handeling en daardoor minder plezier. Ook een punt was de kracht en lengte van de motor. Hier gaat alles naar beneden of omhoog en vaak omhoog ook nog met een pittige stijging in een van de vele haarspeldbochten.

Het zou sowieso een Harley Davidson worden, daar is geen twijfel over geweest. Het uiteindelijke model werd een Forty Eight met bouwjaar eind 2019. Liefde op het eerste gezicht was het en het contact met de eigenaar in Lissabon verliep extreem vriendelijk en makkelijk. Het transport naar Madeira duurde maar een weekje, op een pallet via transportbedrijf Triga in Lissabon.

Eenmaal hier op het eiland konden de eerste kilometers gereden worden richting Arco da Calheta waar we wonen. Wat een genot om deze machine te kunnen en mogen rijden is deze Harley zeg. De houding waarin je zit met forward controls en de almachtige sterke motor maken het tot een belevenis. Nog niet eens zo zeer om hard te rijden, maar vooral op dit eiland komt het allemaal helemaal tot z’n recht. Binnen een paar kilometer werd alles bevestigd en een saignant detail is dat de motor in 2 jaar met de vorige eigenaar slechts 3012 km had gelopen. En ik nu op moment van schrijven op bijna 8000 kilometer zit in 4 maanden. Je kunt wel stellen dat het dus echt heel fijn is om hier te rijden!

Vaak is het rijden met de motor hier een beleving op zich. In de derde versnelling rond de 2300 toeren over het eiland en de bergen rijden maakt echt een indruk op je. Er komen veel meer indrukken bij je binnen dan wanneer je in een auto zit. Midden in de natuur of op de wegen rond het eiland voel je de wind, zie je de kleine details om je heen. Je ruikt de bloemen en vooral ook de bloesem van alle bomen en struiken. Nooit gedacht dat ik zoiets moois zou mogen meemaken. Ik hield al van dit schitterende eiland, maar het lijkt wel of er een extra dimensie is bijgekomen nu. De wegen zijn hier fantastisch goed en bieden de meest spectaculaire uitzichten terwijl je rijd. Berglandschap, door pittoreske dorpjes of langs de kust dichtbij het water. Madeira heeft het allemaal, maar dat weten inmiddels steeds meer mensen.

Soms gaat Anne ook mee voor een dagje toeren. Het is weliswaar niet super comfi op dit model, maar als we regelmatig even stoppen om de uitzichten te bewonderen is het prima te doen voor haar. Echt heel fijn om met elkaar zo over het eiland te toeren. Deze week bijvoorbeeld nog even een dag samen op pad geweest. Heerlijk via de ‘oude weg’ naar Funchal gereden door de bergen. Een schitterende route door alle kleine dorpjes en in Camara de Lobos een bakkie gedaan aan de haven met de motor naast je tafeltje parkeren is echt anders. Genieten is het samen zo, dat beseffen we dagelijks en dit soort momenten maken het steeds weer tastbaar dat we de juiste keuze hebben gemaakt.

Na de koffie doorgereden naar Funchal via het Lido gebied en midden in de stad een heerlijke lunch genoten bij Mau Feitio. Een echte aanrader voor iedereen die Funchal bezoekt. Daarna via een leuke omweg door het stadscentrum van Funchal weer terug naar huis in Arco. Weer heel wat anders dan een dagje wandelen door de bergen of langs een levada. Zo leuk dit, en ook Anne is helemaal enthousiast nu. Wie weet wat dit allemaal gaat brengen in de toekomst 🙂

Zou zomaar kunnen dat we straks ook in samenwerking met een lokale verhuurder motorvakanties gaan aanbieden hier bij ons. Hoe gaaf zou dat zijn op het eiland. Wellicht zelfs de enige waar je een Harley kunt huren. Prachtig om zo te kunnen spelen met ons project hier. Kleine puntjes om te finetunen waar we allebei gelukkig van worden.

Groetjes vanaf Madeira en blijf ons volgen hoe dit verder gaat.


We zijn te volgen via deze links op social media: Instagram & Facebook.