Recept: Carioca de Limão

When life gives you lemons… Dan maken we carioca de limão! Als er iets is dat we met dit Hollandse weer wel kunnen gebruiken dan is het een opkikkertje. En dan vooral eentje die goed is tegen verkoudheid, zere keel en aanverwante kwalen. Ik ben totaal geen theedrinker, geef mij maar een espresso (of twee). Maar ben ik verkouden of zit het eraan te komen, dan ga ik spontaan aan de Portugese citroenthee. Sloten citroenthee… Zelfgemaakt, door mij of manlief, anders niet. Dus niks uit een zakje, gewoon zelf thee trekken van citroenen. Probeer maar eens!

De carioca de limão, ook wel chá de limão genaamd, kun je in Portugal bij bijna elke pastelaria bestellen en wordt meestal geserveerd in een klein koffiekopje. Wil je er honing bij, vraag daar dan gewoon om, ook dit is meestal aanwezig.

Als je de thee zelf maakt gaat dat zo:

Ingrediënten

Citroenen
Honing
Munt (voor de liefhebber)

Bereiding

Spoel je citroenen af onder de kraan. Meestal gebruik ik twee/drie citroenen afhankelijk van hoeveel thee ik wil zetten. Schil ze met een dunschiller en probeer zo min mogelijk wit mee te schillen, hier wordt de thee bitter van. Dit zal ook enigszins afhangen van je dunschiller… Doe je citroenschillen in een klein steelpannetje en giet hier voldoende water bij voor een à twee koppen thee.

Breng je water op een klein pitje rustig aan de kook (gebruik je munt, voeg dan 1 à 2 blaadjes toe). Zodra je water kookt laat je dit even doorkoken. Pak je mokken en de honing. Ja, ik zei mokken, geen pietepeuterige espresso kopjes hier! Grof geschut hebben we nodig. Schep honing naar smaak in je kop en giet hier je thee bij. De schilletjes mag je in de pan laten zitten. Even roeren en genieten maar. Probeer het zo heet mogelijk te drinken!

Carioca de Limao | Saudades de Portugal

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.