Halloween op traditioneel Portugese wijze

Het is 31 oktober. Een datum die in Nederland steeds meer bekend komt te staan als de avond van Halloween. In het noorden van Portugal vieren ze ook een feest met enge en mysterieuze ingrediënten, namelijk het Festa da Cabra e do Canhoto, wat zich vertaalt naar iets als het Feest van de Geit en de Duivel. In Trás-Os-Montes is dit een eeuwenoud, traditioneel feest, wat door het samenvallen met Halloween, ineens grote vormen aanneemt.

Zeventien mensen wonen in het dorp Cidões, niet ver van Bragança. Maar vanavond zullen ongeveer drieduizend mensen het dorp overspoelen ter ere van het Festa da Cabra e do Canhoto. Het gaat hier om een van oorsprong Keltisch feest, de Samhain. Dit is de viering van het Keltische nieuwe jaar, dat ingaat op het moment dat de zomer overgaat in de winter.

Tijdens dit feest wordt door de druïde een enorm vuur ontstoken, waarmee de Canhoto (de duivel, maar in werkelijkheid een boomstronk) wordt verbrand. En er wordt geitenvlees gegeten, want “Quem da Cabra comer e ao Canhoto se aquecer, um ano de muita sorte vai ter“, oftewel “wie van de geit eet en aan het branden van de duivel zich verwarmt, zal een jaar vol geluk hebben”.

Het feest begint bij zonsondergang met het ontsteken van het vuur en duurt tot in de vroege uurtjes. Naast de geit, worden natuurlijk ook andere regionale gerechten geserveerd. Drinken doe je de speciale lokale likeur Úlhaque, of als je een bangerik bent gewoon een wijntje. Waarschijnlijk lukt het je niet vanavond dit bijzondere feest te bezoeken, maar misschien overtuigt dit filmpje je ervan het volgend jaar eens te proberen…