Casal Santa Maria

Wijnboerderijen hebben vaak een eigen verhaal, maar het verhaal van Casal Santa Maria is wel heel bijzonder. Deze wijn wordt gemaakt omdat een zieke man van 95, afkomstig uit het Baltische Lijfland, een nieuw avontuur wilde aangaan. Nu is hij 105 en loopt nog altijd rond op dit bijzondere landgoed.

Baron Bruemmer is de naam van de fascinerende man achter de Casal Santa Maria wijnen. Ik was vorige maand bij hem op bezoek in Colares, niet ver van Sintra. Nadat de hoge deuren van de toegangspoort open gingen vond ik niet alleen de wijngaarden en wijnboerderij, maar ook prachtige tuinen met een fenomenaal uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Geschiedenis

Dit landgoed gaat terug tot begin achttiende eeuw. In 1720 werd het hoofdhuis gebouwd, dat de zware aardbeving van 1755 doorstond. Aanvankelijk werd dit landgoed gebruikt voor de wijnbouw, maar in 1903 kwam hier een einde aan. Baron Bruemmer werd geboren in 1911 in Lijfland, een gebied dat in het huidige Letland en Estland ligt. Op zevenjarige leeftijd waren hij en zijn familie genoodzaakt te vluchten naar aanvankelijk Duitsland en uiteindelijk naar Zwitserland, waar hij gedurende zijn werkende leven bleef.

In de jaren zestig werd een ernstige ziekte ontdekt bij de Baron en artsen gaven hem niet meer dan twee jaar te leven. Niet van plan zijn leven te eindigen in Zwitserland kocht baron Bruemmer in 1962 het landgoed Casal Santa Maria in Portugal. Overlijden deed hij niet, maar hij startte wel de grootste paardenfokkerij van Arabieren in Portugal en een enorme rozentuin. In 2006, hij was toen 95, onderging hij een zware en risicovolle operatie. Toen hij daar goed uitkwam besloot hij dat het tijd was voor iets nieuws. Hij koos voor het maken van wijn. Drie weken later werden op het landgoed de eerste druivenranken geplant.

Casal Santa Maria

Rondleiding en proeverij

Nu is het 2016 en hebben de Casal Santa Maria wijnen al vele prijzen in de wacht gesleept. De Baron is de oudste wijnproducent van Europa (en wellicht ook van de wereld) en nog altijd aanwezig op het landgoed om de zaken in de gaten te houden. Hoewel hij veel moet rusten is hij niet te beroerd om kennis te komen maken. Heel bijzonder deze man met al die levenslust te mogen ontmoeten.

De rondleiding over het grote landgoed besteed hij uit aan één van zijn medewerkers. Tijdens de rondleiding zien we de verschillende druivenranken van rassen als Touriga, Pinot Noir en Chardonnay. De wijnen die hiervan gemaakt worden zijn uniek dankzij het zout en de wind van de oceaan en de bodem van klei en graniet. Ook de voormalige paardenfokkerij heeft de grond op positieve manier beïnvloed voor de huidige wijnbouw.

Casal Santa Maria

Naast de wijngaarden zien we de overgebleven rozentuinen, met azulejos betegelde bankjes, de voormalige kerstbomen van de familie herplant en een beeldschoon onder de bomen verstopt rond gebouwtje. Dit gebouwtje ziet er schattig uit, met de figuras de convite aan de ingang en de mooie azulejos die de binnenmuren bekleden. Het verhaal achter dit huisje is echter iets minder romantisch. Dit huisje werd vroeger gebruikt door de heer des huizes om zijn minnaressen mee naar toe te nemen, zodat zijn vrouw er geen weet van had.

Natuurlijk sluiten we de rondleiding af met een proeverij. Casal Santa Maria heeft zowel witte als rode wijnen, waarvan we er vijf proeven. Voor een paar euro koop je hier al een fles. De meest zware rode is mijn favoriet, maar neem er zelf eens een kijkje en oordeel zelf. Zorg wel dat je van tevoren een afspraak maakt.

Casal Santa Maria – Adraga Explorações
2705-177 Casas Novas
Colares – Sintra – Portugal
Telefoon: 00351 21 929 211 7
E-mail: comercial@casalstamaria.pt

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.