Santa Maria Madalena

Ik denk heel herkenbaar voor de meeste mensen: je loopt in Portugal een willekeurige pastelaria binnen en eenmaal binnen word je overweldigd door een absurd grote keus aan smakelijke taartjes en gebakjes. Je enige probleem op dat moment is beslissen welke je dit keer eens bij je koffie wilt proberen. Keuzes, keuzes…

Maar stel je nu hetzelfde scenario eens voor terwijl je een gluten intolerantie hebt… Bij coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten bevat beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Alles oogt en ruikt nog net zo heerlijk, maar je mag er niets van… Niet die goddelijk lekkere pastel de nata, niet het rijstcakeje, niet het amandeltaartje, geen torrada, he-le-maal niets! Best sneu… Mijn zusje en Fernando’s neef hebben hier beide helaas dagelijks mee te maken, dus voor ons komt het misschien iets dichterbij daardoor.

Maar mocht je toevallig in de buurt van Olhão zijn/verblijven dan is er een oplossing! Namelijk Santa Maria Madalena. Hier is alles op het menu en in de vitrine glutenvrij. De van origine uit Zimbabwe afkomstige patissier Deborah zwaait hier de scepter in haar eigen glutenvrije banketbakkerij, waar ze wordt geïnspireerd door de verse producten van Olhão. Alles wat ze gebruiken wordt gekocht op de plaatselijke markt, afgezien van wat glutenvrije meelsoorten die ze importeren uit Engeland, omdat ze gewoonweg (nog) niet verkrijgbaar zijn in Portugal.

Santa Maria Madalena

Ze openden de bakkerij vorig jaar mei (2020) en waren afgelopen winter een paar maanden dicht. Vanaf vandaag zijn ze weer geopend voor een nieuw seizoen vol huisgemaakte heerlijkheden. Of je er nou uitgebreid gaat ontbijten, van een kopje koffie of thee met wat lekkers geniet op het terrasje of iets meeneemt voor thuis of onderweg. Je vindt ze in een klein knus straatje parallel aan de boulevard.

Santa Maria Madalena

Je kunt er terecht voor bijvoorbeeld madeleines (elke dag een andere smaak), cheesecake, brood, verschillende taarten, muffins (zoet en/of hartig), koekjes, marmelades/chutneys/jam, etc. Uiteraard schenken ze ook koffie en diverse soorten thee. Loop er vooral eens langs om te kijken wat Debbie vandaag weer heeft gebakken, altijd een verrassing! Heb je een partner die niets van dat “gezonde” gedoe moet hebben, maar wil jij hier graag eens naar toe? Gewoon niks zeggen, je proeft er namelijk helemaal niets van! Alles is net zo lekker als bij een standaard pastelaria.

En naast dat alles er heerlijk smaakt ziet het er ook nog eens hartstikke leuk uit! Het oog wil immers ook wat. Dus oogt het totaal niet als een typisch Portugese pastelaria, maar is het een en al knusse, kneuterige gezelligheid met veel kleurrijke tierlantijntjes! Op het moment (ivm corona-restricties) alleen geopend voor take-away, maar hopelijk komt daar weer snel verandering in.

Santa Maria Madalena

Volg ze op Instagram voor fijne plaatjes en de laatste informatie! Zo ben je altijd op de hoogte van eventuele veranderingen.

* R. Gaibeu 24, 8700-428 Olhão

  • Helaas permanent gesloten…
  • De glutenvrije producten van Debbie zijn nog wel verkrijgbaar bij Rest. Chá Chá Chá in Olhão.