Recept: Ceviche de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Deze maand ceviche, een lekker fris en zomers gerechtje!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Dit recept kreeg ik per mail van een lezer (bedankt!). Nou is ceviche op zich natuurlijk geen Portugees gerecht. Maar de Portugezen zouden de Portugezen niet zijn als ze er niet een eigen draai aan zouden geven. Natuurlijk is deze variant gemaakt met de volksfavoriet bacalhau! Een heerlijk fris voorgerecht in de warme zomermaanden. En, niet geheel onbelangrijk, makkelijk thuis in elkaar te draaien!

Goed voor 2 personen.

Ingrediënten

1 moot bacalhau
1 ui
vers gemalen peper
klein snufje zout
Paprikapoeder
bosje koriander
bosje peterselie
1 teen Knoflook
Rode wijnazijn
olijfolie

Bereiding

Begin in dit geval twee dagen van tevoren met het weken van de bacalhau, ververs het water tweemaal daags.

Op de dag dat je het gaat eten trek je het vel eraf en ontgraat je de vis. Trek (niet snijden) de bacalhau vervolgens met je vingers in kleine stukken. Snipper je ui en doe dit in een kommetje water. Laat nu zo’n twee uur staan om hem wat zachter van smaak te maken. Daarna goed uitknijpen en bij de stukjes bacalhau voegen.

Snijd de koriander en peterselie fijn en voeg naar smaak toe aan het vismengsel. Breng verder op smaak met peper, paprikapoeder en de geperste knoflook. Meng alles goed door elkaar. Je kunt (naar smaak) eventueel nog wat zout toevoegen.

Meng een deel rode wijn azijn en twee delen olijfolie in een schaaltje en mix dit goed. Giet het vervolgens over het vismengsel. Qua hoeveelheid giet je er zoveel bij dat, wanneer alles gemengd is, er net geen laagje op de bodem van de schaal ontstaat. Dek af met aluminiumfolie en laat minimaal een uur intrekken. Serveer met een lekker stuk (Portugees) brood.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.