Een dag in Castelo Novo

In de Beira Interior, het bergachtige binnenland van Portugal, ligt een verzameling van dorpen die behoren tot de groep van aldeias históricas, oftewel historische dorpen. Hier stort je jezelf in vroegere tijden, eet je verrukkelijke traditionele maaltijden en maak je prachtige wandelingen door de natuur. Ik ging vorige maand op bezoek in één van deze dorpen. Kijk mee naar een foto-impressie van een dag in Castelo Novo.

Je vindt Castelo Novo in de Serra da Gardunha, tussen de steden Guarda en Castelo Branco. In dit dorp vind je straten die nog uit de Romeinse tijd stammen. In de Middeleeuwen leefden hier de Tempeliers, maar nu is het dorp grotendeels verlaten. De overheid geeft subsidie voor de huiseigenaren om hun huisjes goed te onderhouden, zodat het dorp een pittoreske trekpleister blijft, maar de meeste eigenaren wonen elders. Je komt dan ook zo goed als niemand tegen. Niet dat dat erg is, want zo kun je extra genieten van het gekabbel van water en fluiten van vogels.

Castelo Novo

Eén van de weinige levende wezens die ik tegenkom

Castelo Novo, Portugal

Castelo Novo bestaat hoofdzakelijk uit graniet…

Castelo Novo, Portugal

… maar bloemetjes fleuren de boel op

Castelo Novo

Is er iemand om de citroenen op te eten?

Castelo Novo, Portugal

Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht op het doolhof van straatjes beneden

Castelo Novo, Portugal

De middeleeuwse schandpaal mag natuurlijk niet ontbreken

Castelo Novo, Portugal

Ter dood veroordeelden werden vroeger aan deze stenenhoop gehangen om de omgeving af te schrikken. Het heet de Cabeço da Forca. Als je het trapje omhoog klimt kan je de doodskop in de steen gegraveerd zien.

Castelo Novo, Portugal

Castelo Novo ligt aan verschillende wandelroutes. Volg één van de bordjes in het dorp om een wandeling te starten.

Wil je meer weten en zien van Castelo Novo? Kijk dan eens op de website van de aldeias históricas. Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.