Feliz Ano Novo!

Oftewel gelukkig nieuwjaar! Terwijl we hier de laatste restjes oliebollen soldaat maken, een kleine terugblik op 2019 en een hoopvolle vooruitblik op 2020. Natuurlijk staat Portugal alweer genoteerd op de reisagenda, het eerste ticket is geboekt! En hopelijk volgen er nog meer om weer mooie, nieuwe en bijzondere plekjes te ontdekken.

Terugblik 2019

Dit soort terug- en vooruitblik stukjes horen toch een beetje bij het einde/begin van het jaar. Mijn persoonlijke hoogtepunt het afgelopen jaar was toch wel mijn bezoek aan de Festas de Tabuleiros. Dit stond al jaren op mijn bucketlist en nu kwam het er eindelijk van! Wat een bijzondere ervaring was dit… ik heb genoten! Iets dat me altijd bij zal blijven. Ik zal een deel van die bucketlist binnenkort eens met jullie delen, hij blijft namelijk alsmaar groeien… En er staat nog zeker voldoende op voor een paar jaar langer Saudades de Portugal!

Natuurlijk ben ik zo aan het begin van een nieuw jaar altijd erg nieuwsgierig welke artikelen goed gelezen werden het afgelopen jaar. Hieronder deel ik de top 10 van 2019 en wederom gaan zeven van de tien artikelen over eten:

Verder doen de statistieken altijd rare dingen zo aan het einde van het jaar. Ik probeer het maar naast me neer te leggen, want ik kan er toch weinig aan veranderen. Maar stiekem houdt het me wel bezig… Hobby of niet, je wilt toch vooruit en niet achteruit! Zo hebben ook de Social Media kanalen wisselende resultaten. Facebook blijft het goed doen terwijl Instagram steeds verder wegzakt. Waar dat aan ligt? Geen idee!

De dag na kerst ben ik nog even erg druk geweest om een aantal zaken van mijn ’to do’ lijst af te kunnen strepen zo aan het einde van het jaar. Dan ga ik toch wat relaxter het nieuwe jaar weer in! Maar er is natuurlijk maar zo veel dat je kunt doen in één dag…

Achter de schermen

Ook achter de schermen speelt er natuurlijk van alles. Zo begon ik de website ooit vanaf mijn gewone laptop. Geen probleem zou je denken. Inderdaad in het begin ging dat prima, maar er kwam een moment dat die laptop mijn hobby niet meer trok. Het resultaat: een gecrashte harde schijf… Hhhmm, wat nu?! Ik besloot de harde schijf te laten vervangen (door een grotere) en het werkgeheugen uit te breiden. Ook dat was niet voldoende voor de almaar groeiende content… Dus heb ik moeten investeren in een (zware) zakelijke laptop. Wel een refurbished variant, want wat zijn die dingen duur!! Genoeg reden dus om nog een paar jaar door te gaan met Saudades de Portugal.

Zo’n zelfde soort verhaal gaat ook op (nou ja…) voor mijn camera. Ik was er nog steeds super blij mee, maar na veelvuldig gebruik is na vijf jaar een nieuwe wel eens wenselijk. Deze was gelukkig niet kapot, maar nieuwe snufjes en mogelijkheden zijn altijd erg welkom! Af en toe moet je jezelf ook eens verwennen, dus dit was het ultieme black friday/sinterklaascadeautje voor mezelf! Het is en blijft namelijk mijn favoriete onderdeel van de website. En zo zijn er nog wat van die dingetjes…

Verder heb ik van die dagen dat ik het oprecht een leuke hobby vind. Dan zit ik lekker in de planning te harken, ideeën in de concepten te zetten, een stukje te schrijven of met foto’s te mieren. Of alles tegelijk. Maar andere dagen heb ik wat meer moeite om de lol er van in te zien… Maar ook op die dagen moet er gewoon iets geschreven worden (zucht). En dan vraag ik me weleens af waar ik in vredesnaam mee bezig ben?! Zelfs na een aantal jaar wisselen dit soort momenten elkaar nog regelmatig af.

Feliz Ano Novo!

Vooruitblik 2020

Zo had ik na onze vakantie vrij enthousiast een planning gemaakt wat betreft te schrijven artikelen. Deze bleek achteraf toch lichtelijk ambitieus… Want die leuke planning zou wel betekenen dat ik vijf stukjes per week moest schrijven. Nou zijn de drie per week die ik mezelf normaal gesproken opleg al een opgaaf op zich, dus tja… De ene week zal het vast wel lukken en een andere week niet. Dan verplaats ik hem maar naar een later moment, ergens in de toekomst. Wat in het vat zit verzuurt niet (probeer ik mezelf dan maar voor te houden)!

Elk jaar sluipen er toch kleine veranderingen in. Bewust of onbewust… Ook voor 2020 staan er kleine veranderingen op de agenda. Zo heb ik me (wederom, ahum) voorgenomen zelf ook af en toe eens op de foto te staan. Dit maakt het toch allemaal net iets persoonlijker. Hier zijn we de afgelopen vakantie al heel bewust mee begonnen, totaal ‘out of my comfort zone’. Er zit toch een gezicht achter Saudades de Portugal… Maar geen paniek, het blijft in de basis informatief! Dus aan de stukjes verandert verder weinig. Iemand die informatie zoekt via Google zit natuurlijk helemaal niet op mijn hoofd te wachten. 😉

Verder vormen zich in mijn hoofd (nu al) routes, plannen en ideeën voor de jaarlijkse vakantie naar de Algarve in oktober. Er borrelt van alles (keuzes, keuzes…), dus ik ben heel benieuwd wat er uiteindelijk allemaal uit gaat rollen als de tijd rijp is. We hebben maar een kleine 4 weken namelijk, haha! En het moet natuurlijk wel haalbaar/te doen zijn, het is tenslotte vakantie. Verder zijn er (in het algemeen) altijd nog volop verbeterpunten, wie weet wat daar het komende jaar mee gebeurt… Met één daarvan ben ik al druk bezig geweest de afgelopen tijd en die staat online (naast de dagelijkse update is er nu ook de optie voor een wekelijkse update via de mail), de rest blijft vooralsnog op die eerder genoemde ’to do’ lijst staan.

Heel blij ben ik nog steeds met de reacties, e-mails en berichtjes die ik gelukkig regelmatig mag ontvangen. Zo fijn dat ik mijn liefde voor dit geweldige land met andere mensen kan en mag delen. Hopelijk lukt dit ook in 2020 weer! Ook ben ik dankbaar voor alle ontdekte nieuwe plekjes in Portugal waar ik zonder Saudades de Portugal nooit zou zijn gekomen en alle leuke mensen die ik door de website heb leren kennen!

Volg je me nog niet op social media? Doe dit dan snel! Op Instagram deel ik bijvoorbeeld tweemaal per dag heerlijke Portugal foto’s uit eigen collectie.

Wat zie jij het komende jaar graag terug op Saudades de Portugal? Laat het me vooral weten!