Heerlijke restaurants op Madeira

Wie denkt dat eten op Madeira hetzelfde is als eten op het Portugese vasteland heeft het mis. Het eiland heeft een gastronomie met eigen smaken en geuren, maar gelukkig met evenveel kwaliteit. Hier speelt fruit een grote rol en dan vooral de lokale banaan en de passievrucht. En als eiland is natuurlijk ook vis een belangrijk ingrediënt. Ik heb een aantal lekkere restaurants op Madeira voor jullie op een rijtje gezet, waar je niet alleen de heerlijke Madeirense keuken kunt proeven, maar ook geniet van een prachtige omgeving!

Adega da Quinta

In de heuvels boven de plaats Câmara de Lobos ligt het restaurant Adega da Quinta, op een sfeervolle locatie, met prachtig zicht op zee en een heerlijk terras vol bloemen. Als we hier binnenkomen voor een zondagse lunch ligt de bolo do caco, een typisch plat brood uit Madeira met een heerlijke kruidenboter, al op ons te wachten in de oven. Alleen dit als lunch zou me al gelukkig maken. Maar er is meer.

In de open keuken laat de kok zien hoe hij de espetada maakt, de typische vleesspies uit Madeira. Dat blijkt simpel: vlees in blokjes, knoflook, zeezout, laurier en dan rijgen aan de spies. De spies gaat de oven in en klaar is Kees. Hoe eenvoudig dit ook klinkt, de smaak is verrukkelijk. De spiesen worden aan haken boven de tafel gehangen en zo kun je steeds een stukje naar beneden op je bord schuiven.

Dit restaurant is perfect voor een lange, relaxte lunch. Een kopje koffie op het terras met zeezicht maakt het helemaal af.

Restaurant Adega da Quinta

Riso – Risotteria del Mundo

Ik weet niet wat ik heerlijker vind… de locatie van dit restaurant of het eten. Het is allebei verrukkelijk. Riso ligt aan de Rua de Santa Maria, dus in het hart van het historische centrum van Funchal. Je hebt er een geweldig uitzicht op de Atlantische Oceaan, met in de verte de verlaten Ilhas Desertas.

Ik proefde hier de Risotto de Lima com Banana Assada com Espada Frita. De wat? Dit is een combinatie met twee ingrediënten die echt bij Madeira horen: de Madeira banaan en de zwarte degenvis. Het klinkt op het eerste gehoor raar, maar de prominente vissmaak en de zachte, tropische bananensmaak zijn een match made in heaven. Je eett dit gerecht voor slechts €15,-!

Restaurant Riso

Restaurante do Forte

Eén van de bekendste plekken van het eiland is het gele Forte de São João in Funchal. Dit fort is niet alleen de moeite waard om als bezienswaardigheid te bekijken, maar ook heel fijn voor een lunch of diner. Het oogt hier allemaal best chique, maar dat betekent zeker niet dat het duur is. De prijzen liggen ongeveer op hetzelfde niveau als bij ons een doorsnee restaurant.

Ik at hier een zwarte degenvis met banaan, gebakken in een tijmboter. Heel anders dan de risotto met vis en banaan die je bij Riso eet, maar ook heel lekker. De grote knaller hier is voor mij echter het toetje. De passievruchtsoufflé met ijs is fantastisch en is – ook als je  al veel andere passievruchttoetjes hebt gegeten – echt bijzonder.

Restaurante do Forte

Santa Maria

Wil je juist niet chique of traditioneel, maar meer modern en casual? Dan is Santa Maria misschien iets voor jou. Er zijn binnen zo’n zeventig plekken, maar heel fijn vind ik het om op het terras buiten te zitten. Het is een omsloten binnenplaats, met kleurrijke muurschilderingen en lekker veel planten. Je zit hier middenin het historische centrum, maar je merkt niets van de drukte in de straatjes.

Santa Maria serveert gerechtjes in een soort tapasstijl en de nadruk ligt op vis. De kokkels zijn mijn favoriet, maar er is ook octopus, makreel, garnalen en coquilles. Je kunt hier ook sushi bestellen. Geen visliefhebber? Neem lekker makkelijk een pizza!

Restaurant Santa Maria

Il Basillico

Eerlijk? Ik ben eigenlijk niet zo voor Italiaans eten tijdens je vakantie in Portugal. In Portugal eet je tenslotte Portugees! Maar ik weet dat er veel mensen zijn die wel eens iets anders tussendoor willen, of die graag iets bestellen dat ze al kennen. Als dit het geval is kan ik restaurant Il Basillico in Funchal zeker aanraden. Hier eet je hele lekkere, verse pasta en pizza met goede, verse ingrediënten. Ook de vegetariër kan hier goed uit de voeten. En gelukkig hebben ze de wijnen nog wel Portugees gehouden!

Bom apetite!

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.