De leukste feesten van Lissabon

Het is juni! En ik mag hopen dat je je vliegtickets voor Lissabon klaar hebt liggen! Want deze hele maand staat in het teken van de Festas de Lisboa en er is geen beter moment om naar de Portugese hoofdstad af te reizen dan tijdens deze festiviteiten. Ik heb 37 pagina’s aan programma voor je doorgeworsteld om je de leukste of meest bijzondere activiteiten te kunnen vertellen. You can thank me later…

Eerst een beetje achtergrond. De Festas de Lisboa zijn van oorsprong feesten voor de volkswijken van de stad, zoals Mouraria en Alfama. Centrale figuur in de feesten is Santo António, oftewel de Heilige Antonius (van Padua), die in 1191 werd geboren in Lissabon. Hij groeide uit tot een belangrijke theoloog en kerkvader voor de hele katholieke wereld. Zijn evangelisatie bracht hem naar Marokko, Frankrijk en Italië, waar hij op 13 juni 1231 overleed in Padua. Zijn overlijdensdatum is nu de belangrijkste dag van de Festas de Lisboa.

Inmiddels zijn de traditionele festiviteiten gecombineerd met een schat aan activiteiten op het gebied van muziek, theater, cultuur en gastronomie. In de hele stad worden evenementen georganiseerd, waarvan verreweg de meeste gratis. Musea, pleinen, kerken, sporthallen en muziekcentra zijn het toneel van deze bijzondere Festas de Lisboa.

Santo António processie

Op 13 juni, de sterfdag van Lissabon’s belangrijkste heilige, wordt zijn beeld rondgedragen in een processie. Na de mis van 12.00 uur vertrekt de stoet om 17.00 uur vanaf de Igreja de Santo António door de straten van Alfama. De route vind je hier.

Santo António

Santo António tronen

De Portugezen maken al eeuwenlang tronen ter ere van Santo António. Na de grote aardbeving van 1755 waren de kerken vernietigd en werd de bevolking opgeroepen om nieuwe tronen voor hun heiligen te maken. Deze traditie is nog altijd behouden gebleven en inmiddels wordt al 33 jaar een wedstrijd uitgeschreven voor de mooiste troon. Van 7 tot en met 22 juni staan de beste deelnemende tronen tentoongesteld in het winkelcentrum Atrium Saldanha. Een grote troon van twee meter staat tussen 30 mei en 4 juli op het Largo de Santo António, het plein waar het geboortehuis van Santo António staat, waarin nu het museum huist.

De mooiste sardientjes van 2015

We lieten jullie een paar weken geleden de winnende sardientjes van dit jaar zien. Zoals ik toen al zei zouden de mooiste ingezonden sardientjes tentoon worden gesteld tijdens de Festas. Je ziet ze van 1 juni tot en met 22 augustus in de Galeria Millennium aan de Rua Augusta. De entree is gratis.

Marchas Populares

Het hoogtepunt van de feesten is eigenlijk deze optocht van 12 juni. Allerlei groepen van de verschillende volkswijken vertonen hun dans-, en zangkunsten in prachtige outfits en met versierde bogen op de Avenida da Liberdade. Een spektakel wat op de nationale televisie door heel het land gevolgd wordt. Wil je meer weten over de geschiedenis van de marchas? Het museum Fress heeft een expositie over de marchas van de wijk Castelo (Largo Portas do Sol 2, van 5 juni tot en met 17 juli).

Openluchtbioscoop

Tijdens de Festas de Lisboa kun je op verschillende dagen genieten van een filmpje kijken in de openlucht. In het park van metrostation Quinta das Conchas kun je eind juni / begin juli populaire speelfims zien met ongeveer 2.500 anderen. Ook leuk is Doc no Rio, waarbij het documentaire festival DocLisboa zich verplaatst naar de haven van Alcântara (26, 27 en 28 juni, gratis).

Intercultureel Lissabon

Op het Largo do Intendente worden op 17, 18, 19 en 20 juni in de avonduren concerten gehouden die in het kader staan van het interculturele karakter van de stad. De schoonheid van de diversiteit wordt gevierd met de wereldmuziek van vele verschillende artiesten.

Regatta

Zeilliefhebbers mogen op 9 juni niet de regatta missen. Tegen de wonderschone achtergrond van de ondergaande zon op de Taag zullen 80 schepen afzeilen vanaf de Cais das Colu­nas. Het begint om 20.00 uur.

Regatta

Dansfeestje

Houd je van dansen? Dan moet je tussen 22 en 26 juni in de Jar­dim de São Pedro de Alcân­tara zijn. Hier laten de DJ’s Rocky Mar­si­ano, Mr. Mute, Sr. Alfai­ate, Mo Jun­kie en Mr. Bird het geluid van het moderne Lissabon horen tussen 18.00 en 21.00 uur. Entree gratis.

Gay pride

Net als Amsterdam heeft ook Lissabon zijn Gay Pride. De Arraial Lisbon Pride is het grootste LGBT festival van Portugal. Op 27 juni staat het Terreiro do Paço in het teken van muziek, dansen en heel veel kleur. Meer informatie zie hier. Entree gratis.

Afsluitconcerten

De Torre de Belém bestaat dit jaar 500 jaar en is daarom het toneel van de openingsceremonie (die op 30 mei was) en de afsluitende concerten. Grote namen van allerlei genres uit de Portugese muziek zullen in de openlucht optreden onder het thema “Voz e guitarra” (stem en gitaar). Deze concerten vinden plaats op 3 en 4 juli om 22.00 uur en zijn gratis.

Torre de Belém

Niet helemaal tevreden met mijn selectie? Hier vind je zelf het volledige programma…