De Leukste Feesten van Portugal

De Portugezen weten hoe ze een feestje moeten bouwen! Maar ja, ook daar zal corona invloed hebben op het al dan niet doorgaan van een flink aantal festivals en feesten komende zomer… Deze maand gaat het normaal gesproken echt van start, na de carnavalsfeesten en Pasen. Voor op je bucketlist als we weer veilig naar Portugal kunnen: deze zeven feestjes wil je zeker niet missen!

Festas de Lisboa

Zoals zoveel, zijn ook deze feesten dit jaar geannuleerd. Het thema (Amália Rodrigues) schuift door naar de feesten van volgend jaar. Een goede reden om een ticket naar Lissabon te boeken in juni! Juni betekent normaal gesproken namelijk feest(maand)! De maand dat de Santos Populares gevierd worden, oftewel de ‘populaire heiligen’. Zo wordt, als eerste, op 13 juni, Santo António gevierd, gevolgd door São João op 24 juni, en als laatste São Pedro, op 29 juni. Met allerlei verschillende activiteiten en festiviteiten tussendoor. Oftewel de gezelligste maand van het jaar in Lissabon!

* Lissabon, 01 t/m 30 juni 2021

Festas de Lisboa 2018

Festa de São João do Porto

Ook deze feesten vinden standaard plaats in juni. São João wordt elk jaar gevierd in de avond en nacht van 23 op 24 juni. Zoals voor vrijwel alle Portugese volksfeesten geldt, gaat de oorsprong ver terug in de geschiedenis. Het begon allemaal met een heidens feest in het teken van vruchtbaarheid, een viering van een rijke oogst en de overvloed. Nadat het christendom zich had verspreid door het land werd het feest opgedragen aan Johannes de Doper. De geboorte van deze belangrijke profeet wordt wereldwijd gevierd op 24 juni. Nu het katholicisme in Portugal vaker een gewoonte is dan een praktijk gaat het vooral om eten, drinken, muziek en een aantal wonderlijke tradities…

* Porto, 23-24 juni 2021

Tradities São João | Saudades de Portugal

Festa dos Tabuleiros

Een bijzonder feest in Tomar, waarvoor je maar eens in de vier jaar de kans krijgt. Het Festa dos Tabuleiros is één van de oudste feesten van Portugal. Het feest heeft een enorme voorbereidingstijd nodig. Duizenden mensen werken maandenlang aan vooral de decoratie van de stad. Het belangrijkste onderdeel van de feesten vindt plaats op zondag, de Grande Cortejo dos Tabuleiros. In een processie over een parcours van vijf kilometer dragen meisjes en vrouwen in twee lange rijen de enorme tabuleiros op hun hoofd door de straten.

* Tomar, eerste week van juli 2023

Cortejo dos Tabuleiros 2019 | Saudades de Portugal

Romaria de Nossa Senhora d’Agonia

Romaria is een Portugees woord voor bedevaart. Op verschillende plekken in het land worden ieder jaar romarias gehouden door groepen gelovigen die hiermee hun devotie willen tonen, een dankzegging willen doen of een belofte willen inlossen. Dit kleurrijke festival wordt jaarlijks gehouden in Viana do Castelo in het noorden. De bedevaart van Senhora da Agonia (patroonheilige van de lokale vissers) dateert uit de oudheid en is een van de grootste Portugese religieuze festivals. De vrouwen dragen regionale kostuums en zijn behangen met (filigraan) goud.

* Viana do Castelo, 19 t/m 23 augustus 2020 (?)

Festa da Flor

Elk jaar na Pasen wordt op dit prachtige eiland het bloemenfestival gehouden, het Festa da Flor. In de lente, wanneer de bloemenpracht op z’n hoogtepunt is, kun je in Funchal genieten van een ware zee van bloemen. Het festijn bestaat uit praalwagens vol bloemen die als een optocht door het centrum van de stad rijden. Ook hier vindt de grote optocht plaats op zondag. Voor diegenen onder ons die bekend zijn met carnavalsoptochten in Nederland: exact dat idee, maar dan totaal in het teken van bloemen!

* Funchal, 29 april t/m 23 mei 2021

De Leukste Feesten van Portugal

Semana Santa de Braga (Pasen)

De week voor Pasen heet in Portugal, net als in Spanje, Semana Santa, oftwel de Heilige Week. Nergens in het land wordt er zo veel aandacht besteed aan deze week als in Braga, ook wel het Rome van Portugal genoemd, omdat het de stad is met de meeste katholieke kerken per vierkante meter. Duizenden mensen trekken in deze dagen naar de stad, waar ze kunnen deelnemen aan dit unieke evenement, vol tradities. Naast processies zijn er ook concerten, exposities, rondleidingen en straattheater. Kortom, als je Braga wilt bezoeken: kom in de week voor Pasen.

* Braga, de week voor Pasen (4 april) 2021

Semana Santa Braga | Saudades de Portugal

Caretos de Podence/ Entrudo Lazarim (carnaval)

Caretos zijn de wonderlijke figuren die het carnaval van het noorden van Portugal sieren (vooral in Trás-os-Montes en de Alto Douro). Ze vieren het afscheid van de winter en verwelkomen het voorjaar. In Podence zijn dit mannen in kleurrijke kostuums, versierd met franjes van wol of linnen in rood, groen en geel. Het gezicht gaat schuil achter een blikken masker. Ze dragen draagbanden met (koeien)bellen om hun schouders en middel en een lange stok in de hand. Entrudo Lazarim is minder kleurrijk, met prachtige handgesneden houten maskers, maar in mijn ogen niet minder imposant! Ze steken alle energie in het verwelkomen van de warmte van de lente en de betere dagen die daarmee voor de deur staan.

De Caretos de Podence zijn op 12 december 2019 door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

* Podence/Lazarim, 14 t/m 16 februari 2021

Welke gaat er voor komend jaar op jouw planning?!