Portugese weetjes: Azoren

Altijd leuk om je medemens te verbluffen met je grenzeloze kennis, niet waar? Ik help je op weg met de serie Portugese weetjes. Vandaag weetjes in de categorie Azoren. Deze zeventien eilandjes (waarvan de negen hierboven bewoond) vormen een autonome regio van Portugal en worden meer en meer ontdekt door de Nederlandse toerist. Dit zijn de dingen om je buurman in het vliegtuig mee te vermaken!

Wist je dat….

– De Azoren tot in de 17e eeuw de Vlaamse eilanden genoemd werden, vanwege de vele kolonisten uit Vlaanderen? De nakomelingen van de edelman Jácome de Bruges (Jacob van Brugge) wonen nog altijd op de eilanden.

– Alle eilanden van vulkanische oorsprong zijn? De hoogste vulkaan is Pico op het eiland Pico. Met 2351 meter is dit het hoogste punt van geheel Portugal.

– Je er dus hele bijzondere vulkanische wijn kunt drinken?

– Het dichtstbijgelegen territorium Madeira is, op 1200 kilometer afstand?

– De Azoren een belangrijk steunpunt waren voor de luchtvaart tussen Europa en Amerika? Een geweldige korte film hierover vind je hier.

– Op de Azoren wordt gekookt met grote pannen in de grond? Lees hier meer over hoe en waar!

– De gitarist van de band Extreme (je weet wel… More than Words) afkomstig is van het eiland Terceira?

– Ook Nelly Furtado als soort van Azoriaanse gezien wordt, omdat haar ouders daar vandaan komen?

– Je de allerlekkerste lapas eet op de Azoren? Lapas zijn wat wij wat patella noemen, een weekdier dat groeit op de rotsbodem in de branding. Je vindt ze ook op Madeira en het vasteland, maar vanwege het koude water op de Azoren zijn ze hier het allerlekkerst.

– vele Azorianen emigreerden naar Amerika door een gebrek aan werkgelegenheid op de eilanden? Deze emigranten, ook wel “calafonas” genoemd, beïnvloedden het taalgebruik op de Azoren. Zo werd het Engelse woord “upstairs” vervormd tot het Azoriaanse “apesteres” (hogere verdieping).

– er een mysterieus verhaal de ronde doet over een piramide uit de oudheid die in 2013 door een schipper (Diocleciano SIlva) op een zeiljacht zou zijn gesignaleerd tussen Terceira en São Miguel? Is dit dan eindelijk het Atlantis waar Plato over sprak??? Oordeel zelf: