De beste vakantiebestemmingen van de Algarve

Zie je de bomen door het bos niet meer bij het boeken van je vakantie in de Algarve? We bieden je een klein hulpmiddel. Dit zijn (volgens ons) de leukste bestemmingen van west naar oost. Allemaal met hun eigen kenmerken, die het voor jou de ideale bestemming zouden kunnen maken. Zo kom je niet op de verkeerde plek terecht!

Sagres

Hier kunnen we kort over zijn. Dit is voor de surfers onder ons… Een prima uitvalsbasis met meerdere goede surfstranden in de buurt.

Sagres

Lagos

Dit fraaie stadje is geschikt voor de geschiedenisliefhebber en voor hen die van iets meer drukte houden (weinig Nederlanders…). De geschiedenis van de stad is verbonden met de Ontdekkingsreizen van de vijftiende eeuw. Hier kun je wandelen langs de boulevard, iets wat door de rotsen op weinig plekken in de Algarve mogelijk is. Dichtbij vind je de mooiste stranden van de Algarve met de mooiste rotsformaties, zoals Ponte da Piedade.

Lagos

Monchique

Voor wie niet dicht bij het strand wil verblijven, maar wel van de bergen houdt. Eucalyptusbomen, johannesbroodbomen, boomgaarden waar sinaasappels en olijven groeien en nog veel meer rustgevende natuur. Ontspan hier in de thermen en picknick naast het kabbelende water van het bergdorpje Caldas de Monchique.

Monchique

Ferragudo

Een lief, schattig vissersdorpje waar je heerlijk door de kleine straatjes kunt dwalen. Gelegen aan de Atlantische Oceaan én aan de rivier de Arade, met Portimão aan de overkant. Voor als je de grote massa (en jeugd) wilt ontwijken, maar ook niet in je eentje wilt rondlopen. Geen handige plaats voor als je slecht ter been bent. Wel een prima bestemming als je er met de auto op uit wilt.

Ferragudo

Carvoeiro

Hoewel dit vissersdorpje alweer wat drukker is dan Ferragudo, heeft het zijn authentieke karakter nog behouden, zeker omdat hoogbouw hier verboden is. Het strand ligt in een baai, met een steil hellende weg ernaast, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Leuk in Carvoeiro zijn ook de restaurantjes. Vaak krijgt decoratie, sfeer en thema hier een grotere rol dan elders in de Algarve. Laatste tip: daal af naar de rotspartijen van Algar Seco.

Carvoeiro

Albufeira

Oud-Albufeira bedoelen we dan! Het nieuwere (en Engelse) Praia da Oura kan ons minder bekoren. Als je van drukte houdt, ’s avonds drankjes wilt drinken en lekker op het strand wilt liggen. En dat allemaal terwijl je ook kunt genieten van oude, hellende straatjes en heerlijk Portugees eten. Alles binnen handbereik. Dit is ook de beste bestemming als je buiten het seizoen gaat en nog een beetje activiteit om je heen wilt.

Albufeira

Santa Luzia

De oostkant van de Algarve is een stuk minder toeristisch, maar dat kan juist voor de liefhebber van de combinatie strand en rust een uitkomst zijn. Santa Luzia is een klein, traditioneel vissersdorp waar je de vissers aan het werk kunt zien. Het wordt ook wel de capital do polvo genoemd, dus hier moet je zeker zijn als je van inktvis houdt (tip: Casa do Polvo). Het gezellige en mooie Tavira ligt vlakbij, evenals het natuurpark Ria Formosa. Maar geniet vooral van de langgerekte, zandstranden.

Santa Luzia

P.S. De Portugezen zelf gaan de hele maand augustus op vakantie. Zij trekken dan ook massaal naar de Algarve, dus dit is altijd een hele drukke maand! Wat dat betreft misschien geen aanrader, maar anderzijds zijn ook alle leuke festivals in de maand augustus (hierover later meer…)