De mooiste autoroutes: Madeira

In de serie van mooiste en leukste autoroutes neem ik je vandaag mee naar het eiland Madeira. Want dat je ook hier geweldig kunt toeren staat vast. Al slingerend over kleine bergweggetjes kom je typische dorpjes en geweldige vergezichten tegen. Onderweg is er dus weer genoeg te zien! We gaan de oostkant van het eiland verkennen in de route van vandaag. Als uitgangspunt houden we Funchal aan, aangezien hier de meeste accommodaties zitten. En ik breng je dit keer ook netjes weer terug!

Vertrekpunt Funchal

In de hoofdstad is natuurlijk van alles te zien en te doen. Maar dat bewaren we voor een andere dag, vandaag gaan we erop uit! Na het ontbijt is het tijd voor een dagje toeren langs de oostkust van het eiland. Je zou dan een andere dag uit kunnen kiezen om de westkust te verkennen. Of misschien geven wij je daar binnenkort ook nog een suggestie voor, wie weet?! Er wordt redelijk wat gelopen vandaag, dus hou daar rekening mee qua schoeisel!

Funchal – Ribeiro Frio (16km)

Allereerst rijden we de bergen in, richting Parque Natural do Ribeiro Frio. Mocht je een erg vroege vogel zijn, dan zou je kunnen overwegen om hier een korte levada te lopen. Ben je niet extra vroeg vertrokken, bezoek dan in ieder geval de Miradouro dos Balcões. Hier heb je (indien helder weer) een schitterend uitzicht! Ook dit is de wandeling van anderhalve kilometer (plus weer terug natuurlijk) meer dan waard.

Miradouro dos Balcões

Ribeiro Frio – Santana (19km)

Na deze korte ochtendwandeling rijden we door richting Santana. Dit dorpje word ook wel het mooiste dorp van het eiland genoemd en staat vooral bekend om de A-vormige typische huisjes. Het dorp zelf is gelegen op een driehonderd meter hoge rotsklif boven zee en een rondje door het dorp is zeker de moeite waard.

Santana

Santana – Machico (19km)

We laten de schattige huisjes achter ons en vervolgen onze weg richting het historische Machico. Dit is de tweede meest bevolkte stad van het eiland, na Funchal. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de Capela dos Milagres, Fortes de São João Baptista en de Nossa Senhora do Amparo. Ook kun je er hier voor kiezen om een wandeling te maken naar Pico do Facho, een populair uitzichtpunt met wederom een schitterend uitzicht. Ook is dit een punt van historisch belang, omdat hier vroeger fakkels werden ontstoken om de bevolking voor naderende piraten te waarschuwen.

Machico

Machico – Caniçal (9km)

De volgende stop is niet zozeer het plaatsje Caniçal zelf, maar meer een punt in “the middle of nowhere”. Als je vanuit het plaatsje de ER109 volgt rijd je een soort landtong op (zie foto hieronder). Vanaf dit punt heb je beide kanten op een mooi uitzicht. De ene kant kijk je uit op rotsformaties en de zee, de andere kant op heb je een fantastisch uitzicht op het eiland. Bij helder weer kun je aan de linkerkant van het eiland zelfs de luchthaven zien liggen.

Caniçal

Caniçal – Caniço (20km)

Hier is het ondertussen wel eens tijd voor een late lunch. En laten we daarvoor nou net goed zitten! Het plaatsje dankt zijn naam aan een plant, gemaakt van lange dunne stokken genoemd caniços, die hier vroeger overvloedig groeiden op het moment dat het eiland werd ontdekt. In dit plaatsje kun je een overheerlijke bolo de caco eten. Dit is een typisch broodje van Madeira, wat je vaak tegen zult komen. Rijd voor de lunch bijvoorbeeld naar de Village pub, hier hebben ze hele fijne! Ik raad die met kip of tonijn aan en gebruik ook zeker de garneringen die je erbij krijgt.

Caniço – Funchal (13km)

Onderweg terug naar ons beginpunt maken we nog een laatste stop en wel bij de Miradouro Pináculo (São Gonçalo). Jawel, nog een uitzichtpunt. Vanaf hier kijk je uit over de hele baai van Funchal, plus de plaats zelf. Dit kan vooral tijdens zonsondergang voor een mooi plaatje zorgen. Ook hier geldt echter weer, indien helder.

Funchal

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.