De typische schoorsteentjes van de Algarve

Vol trots prijken de schoorstenen op de Portugese daken, van kleine huisjes tot uitgestrekte vivendas. Je ziet ze groot, klein, rijk versierd, sober, rond of vierkant… Vroeger waren deze schoorstenen een symbool van welvaart voor de huiseigenaar. Hoe rijker versierd, hoe duurder de schoorsteen. In de Algarve kom je heel veel schoorstenen tegen, soms zelfs wel vijf per huis! Als je er een beetje op let, zul je hele mooie exemplaren tegenkomen.

Deze chaminés algarvias zijn hoofdzakelijk bedoeld ter decoratie en niet zozeer voor gebruik. Daarom vind je vaak meerdere schoorstenen op één dak, waarvan er slechts één ook daadwerkelijk gebruikt wordt (dat is degene met de zwarte uitslag). De meeste schoorsteentjes worden gemaakt van witte kalk, maar hier en daar tref je ook een gekleurd exemplaar. Vooral tegenwoordig worden de schoorsteentjes nog wel eens voorzien van geverfde randjes. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de standaard witte, mede omdat deze zo mooi afsteken tegen een strak blauwe lucht. Elke keer als ik in de Algarve ben, word ik weer verleid tot het maken van talloze foto’s van deze iconische dakversieringen.

chaminés algarvias

Het verhaal gaat dat de schoorsteentjes afkomstig zijn van de Moren, een volk uit Noord-Afrika dat de Algarve bezette van de achtste tot de dertiende eeuw na Christus. Sommigen zeggen dat de Moren al vanaf het begin schoorsteentjes plaatsten op hun huizen. Anderen beweren dat de schoorstenen pas hun opmars maakten aan het einde van deze periode, toen de christenen gebied veroverden op de moslims en hen dwongen zich te bekeren. De moslims zouden uit stil protest mini minaretten op hun daken geplaatst hebben, onder het mom van het plaatsen van een schoorsteen.

Hoe het ook zij, ik ben nu blij dat deze traditie ooit naar de Algarve werd gebracht, want het is prachtig om te zien! De plaatsen Querença, Martinlongo en Monchique zijn bij uitstek plaatsen om de typische schoorstenen van de Algarve te bekijken. Maar ook in de meer toeristische plaatsen, zoals bijvoorbeeld Albufeira, zijn ze volop aanwezig!

chaminés algarvias

Meer foto’s zien? Volg SAUDADESPT op Instagram!