Typische Gerechten: Alentejo

Elk land heeft van die gerechten die je direct met dat land associeert. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Italië of Griekenland en welke heerlijkheden er spontaan bij je opkomen. Maar die gerechten komen vaak ook nog uit een specifieke regio in het desbetreffende land. Dus heb ik voor Portugal eens een aantal typische gerechten ingedeeld per regio. Want wat komt er nou eigenlijk precies waar vandaan?!

We trapten af in het noorden en zakken elke week een regio naar beneden. Een handige leidraad voor wat je (en waar) echt eens moet eten! Natuurlijk is er meer dan de gerechten die ik op een rijtje heb gezet, maar dit leek me een mooi aantal. Als je de vorige regio’s hebt gevolgd, zul je zien dat er ook deze week weer andere zaken de boventoon voeren. De Alentejo draait om brood, varkensvlees en olijfolie.

Bifana

Als er iets Portugees is… Dat heerlijke broodje varkensvlees dat in elke tasca, pastelaria en bar op het menu staat. Heel Portugal is er dol op, maar de oorsprong van dit broodje vlees ligt in de Alentejo, in Vendas Novas (en daar zijn ze er maar wat trots op) om precies te zijn. Ze organiseren hier dan ook jaarlijks het Festival da Bifana.

Açorda à Alentejana

Een heerlijke traditionele soep met klipvis, brood, koriander en gepocheerde eitjes. Dit gerecht was een van de finalisten van de “7 Maravilhas da Gastronomia portuguesa”. Het is een goed voorbeeld van de simpele, smakelijke Portugese keuken. Wil je deze broodsoep zelf eens maken? Dat kan met dit recept!

Migas à Alentejana

Ook bij dit gerecht is de basis brood (het brood wat verderop in het lijstje staat). Migas zijn een soort broodpap/broodprutje. Ze eten het in Portugal op allerlei manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Lekker bij vlees, maar ook met bacalhau. Zeer veelzijdig dus. Het is stevige, goed vullende kost die vroeger geserveerd werd aan de werkers op het land.

Empadas de Galinha

Portugese kippenpasteitjes. Je hebt ze met allerlei verschillende vullingen, maar kip is de meest populaire. Een van de oorspronkelijke redenen voor het succes van deze empadas was dat ze dienden als maaltijden voor volgelingen van de katholieke kerk op de dagen dat er geen rund- of varkensvlees gegeten mocht worden.

Gaspacho

De geschiedenis van Gaspacho geeft voorrang aan de Spaanse variant, aangezien deze koude soep een uitvinding was van Andalusische boeren. De Portugese variant, uit de Alentejo, wijkt qua ingrediënten en substantie iets af. De Portugese versie wordt namelijk gepureerd voor opdienen. Dus waar je in Spanje vaak een bord gazpacho krijgt, wordt het in Portugal vaak in een glas geserveerd.

Sericaia

Deze valt onder de noemer doçaria conventual. Sommige mensen beweren dat de sericaia afkomstig is uit India en anderen zweren dat hij uit Brazilië komt. Dit recept is in de Alentejo bedacht/uitgewerkt door de nonnen van de kloosters van Elvas en Vila Viçosa. De meest bekende versie is die met Ameixas de Elvas. Wat deze plaats dus een streepje voor geeft. Lekker als nagerecht.

Ensopado de Borrego

Brood (zie volgende punt) doordrenkt met saus/bouillon speelt een grote rol in dit recept voor een typische lamsstoofpot. Dit gerecht wordt traditioneel geassocieerd met Pasen en de lente, al denk je bij stoofpotjes meestal aan de koudere wintermaanden. Zoals veel gerechten in het zuiden van Portugal heeft ook dit gerecht Arabische invloeden. 

Pão Alentejano

Dit regionale brood staat ook wel bekent als pão de cabeça (door de typische vorm) of simpelweg pão caseiro. Het is een lekker stevig brood met een knapperige korst. Heerlijk met wat boter, Portugese kaas of sardientjes paté! Of gewoon om bij het avondeten de saus/sappen mee op te dippen. Een van de belangrijkste onderdelen in de keuken van deze regio. Pão Alentejano wordt gemaakt met zure gist. Zelf maken doe je zo!

Rebuçados de Ovo

Oorspronkelijk uitgevonden in Portalegre en al meer dan drie eeuwen een traditionele lekkernij. Deze snoepjes van eigeel en suiker, per stuk verpakt in een snoeppapiertje, zaten vroeger in de mooist versierde blikken. Ook deze zoetigheid valt onder de noemer doçaria conventualHet originele recept voor deze snoepjes kwam uit een van deze drie kloosters: Conventos do Alto Alentejo, Convento de São Bernardo of het Santa Clara de Portalegre. Welke van de drie is niet bekend…

Volgende keer verkennen we de gastronomische geneugten van de Algarve