Top 5 Dranken

Ik maak elke maand een top vijf van de meest bekende/lekkerste/typische gerechten uit de Portugese keuken, in een bepaalde categorie. Na verschillende gerechten dit keer eens de drankjes in de spotlight. Dus ga je voor het eerst op vakantie naar Portugal? Dan weet je nu precies wat je te wachten staat/je moet proberen in elke categorie!

Heerlijk om te bestellen als je ergens zit te genieten op een terrasje of ’s avonds na het eten. Ik heb de heerlijke Portugese wijnen buiten beschouwing gelaten in dit rijtje, maar die zijn ook zeker de moeite waard!

Licor Beirão

De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão. Een overheerlijk drankje, dat helaas buiten Portugal nog niet heel bekend is. Als je na je overheerlijke Portugese diner nog zin hebt om even te blijven zitten kun je daar natuurlijk lekker een Licor Beirão als digestief bij nemen. Ook kun je een klein glaasje bij je koffie bestellen in een pastelaria. Als je de volgende keer naar Portugal op vakantie gaat moet je het beslist eens proeven. Heerlijk on the rocks! Wil je meer weten over dit drankje, kijk dan hier.

Port

Misschien wel het bekendste export product van Portugal als het op drankjes aankomt. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar heb je het ook weleens geproefd? Het smaakt uiteraard het lekkerst als je in Portugal bent. Er zijn verschillende soorten, een korte uitleg hierover vind je hier. Absoluut een aanrader om eens te proberen. Je bestelt een glaasje port bijvoorbeeld bij een fijn kaasplankje!

Madeira

Madeira of Madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn. Een goede Madeira van 150 jaar oud, is nog uitstekend te drinken. Madeira kan zowel (vrij) droog als zoet zijn. Het wordt meestal gedronken als dessert wijn of aperitief. Net als bij Port kent men bij Madera-wijn vintage, dat wil zeggen: van één oogstjaar. Een vintage wordt gemaakt van één enkel druivenras en minstens 20 jaar vat rijping. De Madeira moet een alcoholpercentage van 16 tot 18 procent bevatten. Bijna elk restaurant in Madeira schenkt de lokale Madeira wijn. Proberen dus!

Moscatel

De Moscatel is een bijzonder aromatische druivensoort, met citrus en bloemige, ‘druivige’ smaken. Deze druif rijpt tot een hoog suikergehalte en is ideaal voor het maken van zoete, versterkte wijnen. Twee verschillende regio’s in Portugal staan bekend om deze Moscatel: de Douro en het schiereiland Setúbal. Een ideale dessertwijn om je lokale Portugese diner mee af te sluiten.

Ginjinha

Dit drankje wordt gemaakt van de morel. Dat is dezelfde vrucht als waar kriekbier van wordt gemaakt en de amarenen in het Italiaanse ijs. In Portugal heet deze vrucht de ginja. Ze serveren het drankje als shot en het kost vaak één of anderhalve euro. Om er eentje te bestellen op de Portugese manier, moet je twee woorden weten: com of sem. Oftewel met of zonder (zure kers). Het lekkerst is de ginjinha in een glaasje van chocolade! Het blijft dan ook vast niet bij één… Hier vind je meer informatie!

Uiteraard heeft Portugal nog veel meer lekkers te bieden! Hier lees je meer over de andere lokale drankjes.

Volgende maand al weer de laatste top 5; we verkennen dan de Portugese enchidos (charcuterie).