Port & de Douro: Wijnbeurzen

Februari en maart zijn de maanden waarin de snoei achter de rug zou moeten zijn en het wachten is totdat de druivenstok weer gaat uitlopen. Eigenlijk dus een beetje een slappe periode. Tijd voor de beurzen! In het Palácio da Bolsa in Porto is er jaarlijks in februari de Essência do Vinho, een grote consumentenbeurs waar honderden producenten en hun eventuele distributeurs hun wijnen presenteren. Als je geïnteresseerd bent in Portugese wijn is het bijna een must. Je hebt er de mogelijkheid om in drie dagen duizenden wijnen uit heel Portugal te proeven.

Tegelijkertijd is er Simplesmente Vinho, een soort off-beurs van honderd kleine producenten, die óf echt klein zijn en een paar honderd flessen produceren, óf biologisch produceren óf vooral de terroir laten spreken óf gewoon eigenwijs zijn en gekke, maar heel speciale wijn maken. Een hele leuke, interessante beurs voor mensen die eens wat anders willen proeven dan de geijkte Monte Velhos of Estevas. Al zijn de grote bedrijven toch ook wel bezig om de consument van de Polo in de Golf te krijgen. Bijvoorbeeld in het geval van Casa Ferreirinha met de introductie een aantal jaren geleden van Papa Figos, een wel heel veel lekkerder alternatief voor de Esteva. Maar wel twee euro duurder, terwijl de productiekosten echt niet veel hoger zijn. Toch is dit een wijn die ik zou kiezen in restaurants met een niet al te uitbundige wijnkaart.

Port & de Douro

Het liefst, als ik de keuze heb, ga ik toch voor een wijn van kleinere huizen. Soms moet je daarvoor ook naar een grote internationale beurs als Prowein in Duitsland. Het is vaak zoveel makkelijker om daar heen te gaan en Portugese producenten te spreken en hun wijnen te proeven dan hier in de Douro. Daar staan ze allemaal bij elkaar in één hal. Hier kun je er misschien vier op een dag bezoeken. Maar ook dat doen we.

Zo zijn we bij “Quinta da Foz de Temilobos” geweest. Een kleine wijnboer met een grote naam: Delaforce. De familie Delaforce is al decennia lang geen eigenaar meer van de port, niet van het merk en niet van de voorraden. Die zijn tegenwoordig in handen van Real Companhia Velha, bekend van de Royal Oporto port en de Evel wijnen.

Quinta da Corte is in het verleden ook verkocht, maar Quinta da Foz de Temilobos is behouden en daar maken Nick met zijn zus en zwager nu een traditionele Douro blend en een moderne ‘monocasta’ van Tinto Cão, lekker, elegant en met niet te veel alcohol. De nieuwe trend. En natuurlijk een olijfolie, fris en pittig, leuk in halve wijnflesjes gestopt.

Port & de Douro

De winter heeft dit jaar wat lang geduurd, maar nu (in april) lopen de druivenstokken eindelijk echt uit. Zo ook de toeristen. We hebben de afgelopen weken al weer een gemêleerd internationaal gezelschap mogen ontvangen. Én afgelopen donderdag hebben we het eerste diner buiten op ons terras geserveerd met een uitgebreide selectie wijnen en port van kleine wijnhuizen bij ons uit de buurt. Heerlijk, het seizoen is weer begonnen!

Voor meer informatie kun je kijken op onze site. Natuurlijk kan je ook onze Facebook pagina bekijken en liken.