Port & de Douro: Kennismaking

In 2000 toen onze zoon Koen een half jaar was, waren we op vakantie in de Douro vallei. Tijdens deze vakantie bezochten we onder andere Quinta do Passadouro, waarvan Ronald port verkocht via zijn werk. Ronald werkte bij een Wijnhandel in Rotterdam en ik (Jet) was hoofd huishoudelijke en technische dienst bij Hotel New York in Rotterdam. Toen wij uit Rotterdam vertrokken was het 2001. We zegden onze banen op en gingen emigreren naar Portugal.

Tijdens ons bezoek raakten we namelijk aan de praat met de familie Borhmann, de Belgische eigenaren uit Hasselt, van deze quinta. Al gauw werd duidelijk dat ze een stel zochten die de inmiddels twee jaar leeg staande B&B wilde runnen. Nadat we in maart 2001 nog eens waren gaan kijken en praten hebben we ja gezegd. Vragen zoals, gaan we ons huis in Nederland verkopen of niet, werden vergemakkelijkt doordat de huizenmarkt goed was. Binnen een week was ons huis in Rotterdam verkocht. Ook dachten we: we zijn nu 40, nu kan het nog. Over vijf jaar zouden we, mocht het niet van de grond komen, nog terug naar Nederland kunnen. Zelf huurden we het gedeelte waarin het gastenverblijf gevestigd was, dus een heel groot risico zouden we niet lopen.

Port & de Douro

We besloten om met z’n drieën in twee hotelkamers te gaan wonen en de andere vier kamers te verhuren. Toen onze dochter Floor in 2002 werd geboren, hebben we besloten een ander huis te zoeken voor ons vieren. In oktober van dat jaar vertrokken we naar dat nieuwe huis, in Provesende en hadden we ineens zes kamers om te verhuren.

Vanaf het vierde jaar ging onze B&B goed lopen. Ronald heeft een voorliefde voor port en kwam al vanaf het eind van de jaren 80 geregeld in de Douro. Bij Van Otterloo, waar hij in 1993 ging werken, heeft Ronald  veel ervaring opgedaan met wijn. Ook volgde hij een opleiding bij Gerhard Horstink. Met deze opgedane kennis konden wij ook rondleidingen geven op de quinta en uitleg geven over het maken van port en wijn. Quinta do Passadouro maakt goede wijn en port, die we ook ‘s avonds schenken bij onze diners voor onze gasten.

In januari 2015 vertelde Ans Borhmann, een van de dochters, dat de familie Borhmann besloten had dat Quinta do Passadouro wilde stoppen met de B&B en alleen nog maar bezig wilde zijn met het maken van wijn en port. Inmiddels was haar vader ook al enkele jaren daarvoor overleden. Zelf waren wij in 2008 begonnen een studio te bouwen bij ons eigen huis. Twee jaar later kwam daar nog een tweede studio bij. De kinderen hadden het fijn in Provesende toen ze klein waren, heerlijk buiten spelen, beschermd door de voordelen van een relatief klein dorp. Toen ze ouder werden en meer de voordelen van een stad wilden (betere scholen, sport mogelijkheden, bioscoop, etc), zijn we in 2013 verhuisd naar Vila Real. Ons huis in Provesende hebben we geheel omgetoverd tot een B&B. En sinds begin 2016 hebben we alleen onze eigen B&B nog, Mesão Provesende.

Douro & Port

Eigenlijk al vanaf het begin verkochten wij ook de wijnen van Quinta do Passadouro. Hoe langer wij in de Dourovallei zijn, hoe meer we in contact kwamen met andere port- en wijnhuizen en hun wijnen. Die gebruikten we dan weer bij onze diners, wat weer leuk is voor onze gasten. Wanneer ze meerdere nachten bij ons verblijven, kunnen ze een betere indruk van de Douro wijnen krijgen en niet alleen kennis maken met één wijnhuis.

Toen we in het begin op Quinta do Passadouro kwamen was het Niepoort die de wijnen maakte voor zowel Niepoort als Passadouro. In 2004 werd die samenwerking verbroken en ging Quinta do Passadouro alleen verder. Ronald verkocht de wijnen van beide huizen aan restaurants in de buurt en natuurlijk aan onze gasten, maar ook aan mensen die alleen kwamen om te proeven en een rondleiding wilden. Zo ontstond onze wijnhandel. Ronald vind het leuk om met name kleine wijnhuizen te bezoeken, die lekkere wijnen en port maken en ook nog betaalbaar zijn.

De volgende blogs zullen gaan over wijn uit de Dourovallei, de specifieke smaak, kleur, het maken van port en de verschillende wijn/porthuizen.

Voor meer informatie kun je kijken op onze site. Natuurlijk kan je ook onze Facebook pagina bekijken en liken.