Port & de Douro: Dubbele Nationaliteit?

In 2000 waren we weer op bezoek in Portugal. Het was begin oktober en de oogst in de Douro nog in volle gang. Onze zoon was in maart geboren.  Je bent portliefhebber, voormalig medewerker van een gistfabriek en op dat moment al zeven jaar aan het werk bij een wijnhandel. Wat doe je dan? Je maakt afspraken via importeurs om bij diverse porthuizen langs te gaan en het proces bij de bron te aanschouwen. En daar ook nog een kleine bijdrage aan te leveren door in de grote granieten open bakken, de ‘lagares’, de die dag binnen gebrachte druiven te treden.

Wij hebben Koen, die toen een half jaar oud was, gedoopt in alle lagares die we op onze reis tegenkwamen. Dat heeft behoorlijke financiële consequenties gehad. Van elk huis moesten we twee jaar later natuurlijk een kistje vintage port kopen. Iedereen declareerde natuurlijk een vintage port van het jaar 2000. Gelukkig woonden we toen al in de Douro en konden we via onze contacten de port wat voordeliger aanschaffen.

Als je besluit te verhuizen naar het buitenland met een klein kind van 14 maanden denk je er niet aan dat er van alles moet  veranderen op het moment dat blijkt dat je kind goed kan zwemmen. Ronald en ik waren met Koen op babyzwemmen gegaan in Rotterdam en toen we verhuisd waren naar Portugal bleek dat hier dus ook te kunnen. Eigenlijk is daar het zaadje voor zwemmen gezaaid. Koen ging steeds beter zwemmen en toen hij een jaar of 8 was zei zijn trainer al je moet hem Portugees maken anders kan hij geen nationale wedstrijden zwemmen.

Nationaliteit

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan……Het duurde vrij lang voordat we wisten wat we moesten doen en waar we moesten beginnen. Een van de ouders moest Portugees worden, anders kon Koen ook geen Portugees worden. Voordat je Portugees kan worden moet je eerst een taalexamen doen, gesproken en geschreven. Ronald vond het niet zo erg om van nationaliteit te veranderen; ook speelde mee dat hij de taal machtiger is. Het duurde vrij lang omdat we ook nog papieren uit Nederland moesten krijgen. Bewijs van goedgedrag voor Ronald, trouwakte, geboorte bewijs van Koen alles laten vertalen en laten beëdigen. Gelukkig heb je dan een broer in Nederland die je kan machtigen en die zorg wilde dragen voor dit stuk.

Ronald slaagde in één keer voor het examen. Toen we alles rond hadden, bleek er toch nog iets te ontbreken. Ons huwelijk moest omgezet worden naar Portugal, want tja nu was ik met een Portugees getrouwd. Uiteindelijk kon Koen zijn aanvraag ook in behandeling genomen worden. Drie jaar later en 1200 euro armer zijn én Ronald én Koen Portugees.

Koen zwemt nog steeds, heeft ook een nationaal record op zijn naam staan (50 meter vlinderslag). Koen is nu 18 jaar en heeft Ronald niet meer nodig om Portugees te zijn. Inmiddels is Ronald zijn Nederlandschap kwijt (Nederland wil dat niet), we hebben nog geen zin om uit te zoeken hoe en wat te doen en te betalen om weer Nederlander te worden. Gelukkig kan hij altijd weer Nederlander worden omdat hij getrouwd is met een Nederlandse. Koen heeft trouwens wel een dubbele nationaliteit (Portugal laat het wel toe).

nationaliteit

Voor Floor, onze dochter, die geboren is in Vila Real, was het een minder groot probleem. Geboren in Portugal, maar uit twee Nederlandse ouders maakt dat je niet gelijk ook Portugees bent. Daar kwamen we achter toen we verleden jaar een Portugees paspoort wilden aanvragen voor Floor. De ambtenaar die haar een Portugees identiteitskaart gaf in 2006 had dat niet mogen doen en a la minute werd deze kaart ingetrokken. Gelukkig ging het dit een stuk sneller met de naturalisatie, binnen twee maanden hadden we deze papieren rond en een week later was het Portugese paspoort een feit. Doordat er in 2006 een fout was gemaakt door de dienstdoende ambtenaar hoefden we ook niets te betalen, behalve dan het paspoort zelf natuurlijk. Floor heeft wel verschillende keren als Portugese met karate op het podium gestaan, terwijl ze dat officieel (bleek achteraf) niet was.

En dan hebben we natuurlijk nog al die kisten port, want ook voor Floor hebben we er een paar gekocht. Wanneer gaan we eens een flesje openmaken? Onze kinderen zijn er echter helemaal niet mee bezig. Die drinken liever af en toe een biertje of sangria. Gelukkig heeft vintage port geen haast, zoals zoveel hier in Portugal.

Voor meer informatie kun je kijken op onze site. Natuurlijk kan je ook onze Facebook pagina bekijken en liken.