Het beste van Aveiro

In het noorden van Portugal ligt het stadje Aveiro. Omdat ik er al lang niet was geweest, ben ik pas geleden terug gegaan om mijn geheugen op te frissen. Conclusie: in Aveiro is het zo leuk dat ik er zeker over moet schrijven! Het werd een tocht langs de meest uiteenlopende ervaringen, die ik vandaag met je deel.

Het allerleukste van Aveiro is wel dat er zoveel buiten kan. Je ontdekt de stad het allerbest te voet en dat is heel goed te doen, want het is overzichtelijk en vlak. Omdat de meeste bezienswaardigheden gewoon buiten op straat te zien zijn, is het ook nog eens een goedkoop uitje. Als je de bezienswaardigheden in de stad die ik hier noem allemaal te voet wilt doen, zal je niet meer dan vijf kilometer onderweg zijn.  Is dit te ver voor je? Doe dan het treinstation eerst met de auto en start de wandeling daarna vanuit het centrum.

Treinstation

Toen we schreven over de mooiste treinstations van Portugal noemden we natuurlijk al het station van Aveiro. Het gaat dan eigenlijk over het oude station, want tegenwoordig gebruiken de Portugese spoorwegen het nieuwe, aangrenzende gebouw. Het oude station laat je één van de mooiste voorbeelden van de traditionele azulejos zien op verschillende panelen. Mijn eerste keer in Aveiro maakte ik de fout om alleen maar langs de voorkant te lopen. Gelukkig ontdekte ik laatst dat je vooral ook naar achteren moet lopen, want daar zijn er nog veel meer!

Aveiro

Museum de Aveiro

De grootste verrassing van Aveiro was voor mij het Museu de Aveiro. Ik denk dat ik een klein, traditioneel museum had verwacht, maar het bleek groot, modern en veelzijdig. Van oorsprong was dit het dominicaner klooster Convento de Jesus, waar prinses Joana, dochter van koning Afonso V, haar intrek nam in 1472. Haar vrome levensstijl leidde tot een zaligverklaring in 1693, waarmee ze een belangrijk figuur voor de stad Aveiro werd. In dit museum vind je de geschiedenis van het klooster, bijzondere azulejos, religieuze kunst, maar bovenal een prachtige, unieke kerk met ongelooflijk houtsnijwerk!

Bij uitzondering mocht ik zelfs een kijkje nemen in het museumdepot, samen met de conservator! Heel gaaf! Hier wordt nog veel meer kunst in koelte geconserveerd. Ik zag beelden, keramiek, kandelaren, maar vooral ook heel veel azulejos. Ze zijn gesorteerd op periode, patroon en afkomst. Sommige zijn nog slechts brokken, andere zijn helemaal compleet. Hoe bijzonder dat al die tegels, soms wel honderden jaren oud, nog bewaard zijn gebleven.

Arte Nova

Nergens in Portugal vind je zoveel fantastische art nouveau gevels als in Aveiro. Geen wonder dat Aveiro, net als bijvoorbeeld Brussel, Budapest en Helsinki, onderdeel is van het Réseau Art Nouveau Network, een netwerk van steden die rijk zijn aan Art Nouveau kunst. Je vindt in de stad tien gebouwen in deze stijl, allemaal gemarkeerd met een grote tegel in de stoep (foto links).

Op de foto rechts zie je het Casa do Major Pessoa (ook wel Casa de Chá) aan de Rua Barbosa Magalhães. Stap hier naar binnen, loop door de bar naar het terras en laat je nog eens extra verbazen door de achterkant van het pand. Als je dezelfde straat doorloopt kom je vanzelf meer voorbeelden tegen (zowel linksaf als rechtsaf). Voor de andere gebouwen in de lijst kijk je hier.

Azulejos

De meest bekende azulejos van de stad zijn natuurlijk die van het treinstation, maar wandel door de straten van het centrum en je vindt nog veel meer. Kies voor de straten ten zuiden van de Ria, zoals de Rua Belém do Pará, de Rua dos Combatentes da Grande Guerra en de Rua de Coimbra. In die laatste straat vind je de fraaie, betegelde kerk Igreja da Misericórdia. De variatie in stijlen is groot: traditionele blauw-witte tegels, gekleurde gevelpatronen, maar ook moderne twists.

Bootje varen

Het hoort erbij, toeristisch of niet! De traditionele boot van Aveiro heet een moliceiro en is een vrolijke verschijning. Ze zijn geschilderd in felle kleuren, met vaak een grappig of politiek plaatje. Deze boten werden vroeger gebruikt om het zeewier en algen uit de Ria te halen, maar nu kan jij aan boord stappen voor een tour door de kanalen van de stad. Ze liggen langs de Jardim do Rossio in het centrum op je te wachten.

Ik heb dit gedaan op een speciaal moment van de dag, namelijk in de donkere avond! Heel grappig, met de lichtjes van de straat tegen de achtergrond. We kregen een glaasje champagne en natuurlijk een ovo mole, de lokale lekkernij! De schipper wist alles over de boten en hun betekenis voor de stad te vertellen en gooide er een acceptabele dosis grappen doorheen ;-). Alleen voor zijn verhaal was het al leuk om mee te varen.

Street art

In dezelfde buurt als waar je al die mooie azulejos vindt, zie je ook veel street art. Je ziet talloze elektriciteitskastjes, bankjes en muren beschilderd met gave ontwerpen. De stijlen zijn hier al even verschillend als bij de tegels. Eén street art kunstwerk steekt boven alle andere uit. Dat is het gezicht dat kunstenaar Vhils maakte in de Rua do Doutor João de Moura, vlakbij het treinstation.

Slapen en eten

Ik logeerde tijdens mijn verblijf in Hotel Moliceiro, super centraal gelegen op de plek waar de moliceiros vertrekken. Ik had daar een trendy hotelkamer met veel zwart-wit en een inspirerende tekst boven mijn kussen ;-). Het was de kamer op de hoek van het pand, waardoor ik aan twee kanten een leuk uitzicht had op de bedrijvigheid buiten! Heb er alleen geslapen en ontbeten en dat was naar alle tevredenheid.

Gegeten heb ik bij de bacalhau specialist van Aveiro, Salpoente. Het gave van dit restaurant, behalve dat ze heerlijke bacalhau gerechten serveren, is dat ze gevestigd zijn in een oud pakhuis. Deze pakhuizen staan aan de Cais de São Roque, aan het kanaal, en hier werden vroeger de zoutvoorraden opgeslagen. De pakhuizen behoren nu tot het cultureel erfgoed van de stad.

Praia da Costa Nova

Is dit smokkelen? Dit strand hoort officieel bij de gemeente Ílhavo, maar het is maar tien kilometer rijden van Aveiro, dus je moet er toch echt een stop maken. Hier zijn twee bijzondere dingen aan de hand. Ten eerste is het een soort eiland, met aan de westkant de Atlantische Oceaan en aan de oostkant de Ria de Aveiro. Langs het strand kan je heerlijk wandelen, langs de Ria kan je ook met de auto rijden. En met al dat water en visserij zijn er natuurlijk volop visrestaurants.

Dat brengt me op dat andere bijzondere, namelijk de palheiros. Dit zijn gestreepte huisjes in allerlei felle kleuren, waar tegenwoordig mensen wonen, maar waar vroeger de materialen van de vissers werden opgeslagen. Toen het gewoonte werd om te pootje- en zonnebaden op het strand werd het eiland ook aantrekkelijk voor andere bezoekers. Dus werden de huisjes bewoonbaar gemaakt en in vrolijke kleuren geverfd. Je ziet ze aan de Avenida José Estevão.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.