Fortaleza de Sagres

De Cabo de São Vicente ligt in de Algarve en maakt onderdeel uit van het natuurgebied Parque Natural de Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.  De plek heeft altijd al een magische aantrekkingskracht gehad en werd in de oudheid beschouwd als heilige grond. Tegenwoordig spreekt men vaak over het “Einde van de Wereld” als er over deze kaap gesproken wordt. De daadwerkelijke Kaap is eigenlijk alleen het deel waar de vuurtoren staat. Daarnaast is er de andere uitloper van het schiereiland die Ponta de Sagres wordt genoemd. Hierop staat het Fortaleza de Sagres.

Ik heb het fort vaker bezocht dan de kaap besef ik me nu ik dit schrijf. Waarom? Waarschijnlijk omdat er meer te bekijken valt. Plus het is een ideale afsluiter als je de Costa Vicentina overdag hebt verkend. Want waar kun je de zonsondergang nou beter bekijken dan op de kliffen bij het uiterste puntje van Europa?!

Fortaleza de Sagres | Saudades de Portugal

Het ligt op de zuidpunt van het schiereiland van Sagres en dit uniek ontworpen fort beschermde de stad tegen rovers uit Noord-Afrika. Die unieke locatie van het Fortaleza de Sagres zorgde ervoor dat het van strategisch belang werd. Dit werd vooral gewaardeerd in de 15e eeuw toen er een forse toename van handel (Middellandse Zee, Afrika en het noorden van Europa) plaatsvond. Het werd gebouwd in opdracht van Hendrik de Zeevaarder (D. Infante Henrique), een van de belangrijkste bestuurders in wat later bekend werd als het “tijd van de ontdekkingsreizen“. Het was vanaf hier dat Hendrik de Zeevaarder zijn 15e-eeuwse expedities naar de onbekende zeeën rond de westelijke kant van Afrika plande.

Hier, in dit fort, bracht hij veel van zijn tijd door met het plannen van reizen en het ontwikkelen van methodes om de zeevaart te verbeteren, deze inspanningen zouden de westelijke rand van Afrika in kaart brengen en leiden tot de gouden eeuw van Portugal. Hendrik’s privéresidentie bevond zich op de Cabo de São Vicente, daar waar tegenwoordig de vuurtoren staat. Hij stierf echter in het Fortaleza de Sagres in 1460.

De grote aardbeving in 1755 verwoestte het grootste deel van het fort. De aardbeving zelf zorgde slechts voor lichte schade, maar de resulterende tsunami overstroomde het hele fort met een vloedgolf hoger dan de 60 meter hoge kliffen… Het fort is gerepareerd, maar heeft daarna nooit meer dezelfde belangrijke status bereikt.

Het fort van Sagres is overigens geen klassiek gebouwd fort, het is eigenlijk meer een grote muur die het vasteland scheidt van de landtong, terwijl de andere drie zijden worden beschermd door de hoge kliffen. Binnen de muren van het fort ligt een reusachtig windkompas (diameter 43 meter) dat werd gebruikt tijdens de vroege navigaties en om de kleine kapel van Nossa Senhora da Graça te helpen.

Fortaleza de Sagres | Saudades de Portugal

Nossa Senhora da Graça

Het door de jaren heen vaak gerestaureerde kerkje dateert uit 1579. Het verving de oorspronkelijke kerk van Infante Dom Henrique uit 1459. Ook dit kerkje werd beschadigd tijdens de grote aardbeving van 1755. In de daarop volgende jaren heeft het vele restauraties, veranderingen en reparaties ondergaan. Het resultaat: een klein kneuterig kerkje met een leuke en wat aparte buitenkant!

Het interieur van de kerk is eenvoudig met een enkel gangpad en een goud geschilderd houten altaar, waarvan wordt aangenomen dat het dateert uit de 17e eeuw. Naast de kerk staat een replica van een stenen standaard. Deze werd gebruikt door ontdekkingsreizigers, in het tijdperk van ontdekkingen, bij het claimen van nieuw gevonden gebieden voor Portugal.

Camara Sonora – A Voz do Mar

Recentelijk is er een bezienswaardigheid toegevoegd binnen de muren van het fort. Deze “geluidscamera” laat je de kracht van de zee voelen en horen. Het bouwwerk versterkt het geluid. Je loopt door het ‘doolhofje’ naar het midden toe. Hier vind je een soort kamer met een rooster als vloer. Hieronder bevindt zich een soort zeegrot (bij gebrek aan een beter woord). Wat je hoort en voelt zijn de golven die onder je voeten tegen de rotsen slaan. Dus hoe onstuimiger de zee, hoe heftiger de ervaring…  Je kunt op een bankje zitten en de ervaring tot je laten komen.

Tegenwoordig zijn de muren en de indrukwekkende toegangsboog de enige overblijfselen van het oorspronkelijke gebouw. Bezoekers kunnen er meer te weten komen over de geschiedenis van het fort, de kanonnen bekijken, en er heerlijk rondlopen en genieten van het panoramische uitzicht over de Atlantische Oceaan en de ruige kustlijn. Neem ook zeker eens een kijkje bij een van de vele vissers op de kliffen. Sommige staan echt ergens halverwege de rotsen, levensgevaarlijk!

Ook als je geen interesse hebt in alle geschiedenis erachter is dit echt een aanrader om te bezoeken. Wij vinden het gewoon al heerlijk om er rond te lopen, uit te waaien, een praatje met de vissers te maken en van het uitzicht te genieten! In alle rust, want druk is het er eind oktober nooit.

Fortaleza de Sagres | Saudades de Portugal

Standaard entree kaartjes kosten €3,-. Ook zijn er verschillende kortingen mogelijk. De laatste kaartjes zijn te koop tot 30 minuten voor sluitingstijd. Al red je het waarschijnlijk niet om in een half uurtje alles te bekijken. Vissers kunnen er overigens al terecht vanaf 08:00 uur ’s ochtends.

Openingstijden:
Zomer – Mei t/m september van 09:30 tot 20:00 uur.
Winter – Oktober t/m april van 09:30 tot 17:30 uur.
Gesloten op: 01 januari, 22 januari, Paaszondag, 01 mei en 25 december.

Neem voor de zekerheid een trui of vestje mee, door de wind kan het wat frisjes aanvoelen. Zeker als je wat later in de middag die kant op gaat.

* Rua da Fortaleza, 8650-360 Sagres