10 x Portugese helden

Noem tien bekende Portugezen! Nog niet zo makkelijk, hè? Als voetballiefhebber kom je misschien met een elftal aan namen, maar wat als je geen voetballers kent? Weet je hoe de president van Portugal heet? Logischerwijs denk je aan Cavaco Silva, maar die maakte in 2016 plaats voor iemand anders… (voor Marcelo Rebelo de Sousa). Zelfs als je dol bent op Portugal en er vaak naartoe op vakantie gaat, kan het zijn dat je niet zoveel bekende Portugezen kan opnoemen. Dus daarom zet ik vandaag tien Portugese helden voor je op een rijtje.

Vasco da Gama

Deze Portugese ontdekkingsreiziger werd geboren in de tweede helft van de vijftiende eeuw en vergaarde eeuwige roem door als eerste een zeeroute naar India te ontdekken via Afrika. Dat was een enorm belangrijke ontdekking, want zo werd Azië opengesteld voor de Portugezen.

Je komt Vasco da Gama op allerlei plekken in Portugal tegen. Zijn graf vind je in het Jerónimos klooster in Lissabon, je ziet hem staan op de Padrão dos Descobrimentos in Belém en de lange brug over de Taag draagt zijn naam.

Dom Infante Henrique

Een andere belangrijke Portugees uit de tijd van de Ontdekkingsreizen is prins Hendrik de Zeevaarder, de derde zoon van koning João I. Hij organiseerde, financierde en initieerde belangrijke ontdekkingsreizen, die de groei van het Portugese wereldrijk mogelijk maakten. Hij zorgde voor de zeevaarderschool, waar hij experts op het gebied van navigatie en cartografie liet samenkomen.

Dom Infante Henrique wordt vaak afgebeeld met een typerende grote hoed. Je herkent hem vast als je hem ziet in het centrum van Porto, Funchal of Lagos.

Dom Afonso Henriques

Dit is de allereerste koning van Portugal en dus nogal belangrijk in de Portugese geschiedenis. Vanuit het noordelijk gelegen Guimarães breidde hij de Portugese natie uit naar het zuiden. Meer over hem lees je hier.

Hij wordt afgebeeld met een schild en een zwaard. De ene keer met een koningskroon en mantel, zoals in Lissabon, de andere keer met een helm en maliënkolder, zoals in Guimarães.

Amália Rodrigues

De kans is heel groot dat je deze dame kent. Amália Rodrigues is de bekendste fadozangeres die Portugal ooit kende. Ze leefde in Lissabon en groeide daar uit tot internationale ster. Na haar overlijden in 1999 werd ze begraven in het pantheon van Lissabon.

Wil je meer weten over deze Portugese heldin? Lees dan dit artikel.

Amália Rodrigues

Luís de Camões

Deze man is de grootste Portugese dichter allertijden. Hij is wereldberoemd door zijn werk “Os Lusiádas”, een epos waarin de moed en grootsheid van de Portugezen wordt beschreven.

Zijn graf staat naast dat van Vasco da Gama in het Jerónimos klooster van Belém in Lissabon. Meer over hem lees je hier.

Eusébio

Geen Cristiano Ronaldo in deze lijst, maar toch wel één voetballer. Hoewel hij werd geboren in de voormalige Portugese kolonie Mozambique werd Eusébio een held voor het Portugese voetbal. Hij had prachtige bijnamen als de zwarte parel of zwarte panter. Bij het WK van 1966 was hij de topscorer.

Net als Amàlia Rodrigues ligt Eusébio begraven in het pantheon in Lissabon.

Aristides de Sousa Mendes

Een enorm moedige man is de volgende held in deze lijst. Aristides de Sousa Mendes redde tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden en andere vluchtelingen, door ze vanuit Frankrijk toegang te geven tot het neutrale Portugal. Het bijzondere verhaal over deze Portugese consul in Bordeaux lees je hier.

Fernando Pessoa

Wel eens in Lissabon geweest? Dan heb je de volgende held vast wel op het bankje zien zitten voor café “A Brasileira”. Fernando Pessoa, een belangrijke dichter uit de twintigste eeuw, is een symbool voor de Portugese hoofdstad. Onder allerlei heteroniemen schreef hij eindeloos veel gedichten, proza, essays en politieke pamfletten.

Meer over hem lees je hier.

Santo António

In Portugal spelen vele katholieke heiligen een belangrijke rol, maar je zult vooral Santo Antonio veel tegenkomen. Het is de beschermheilige van Lissabon en hij staat centraal tijdens de feesten van juni. Wij kennen deze heilige beter als Antonius van Padua (Italië dus), maar hij werd geboren in Lissabon. In de dertiende eeuw trok hij door verschillende gebieden rond de Middellandse Zee om mensen te bekeren tot het christelijk geloof.

Onder de Portugese souvenirs kom je vaak beeldjes van hem tegen, tegenwoordig zelfs in knalkleuren als groen en geel.

Nuno Álvares Pereira

De allerlaatste Portugese held van deze lijst is een edelman en veldmaarschalk. Hij leefde in de veertiende en vijftiende eeuw, toen Portugal regelmatig in oorlog was met Spanje. De meest bekende veldslag was die van Aljubarrota, waarbij de Castilianen verrassend werden verslagen door de Portugezen. Dat lukte door een belangrijke strategische zet van deze generaal.

Wat zijn voor jou echte Portugese helden? Laat het weten in een reactie!