Celebra a Vida: 1 jaar in Portugal

En dan zijn we ineens een jaar verder! Wat vliegt de tijd… Vorig jaar streken we eind maart neer in ons tijdelijke huurappartement in Olhão. Er is best een hoop gebeurd en gedaan, maar het voelt zeker niet als één geheel jaar. Wat kunnen we zeggen na twaalf maanden wonen, werken, leven en ook beetje bouwen?

Thuis voelen

De meest gestelde vraag aan ons na ‘Wanneer gaan jullie open?’ is of we ons thuis voelen in Portugal. Dat ‘thuis voelen’ ging verrassend snel. Het scheelt denk ik al iets dat we in een grote verhuistruck bijna alle meubels en spullen hebben meegenomen uit Nederland. Dat stukje thuis neem je mee in een nieuwe omgeving. Maar ook de omgeving zelf voelde al snel heel vertrouwd en fijn. Ik had gedacht dat we iets langer nodig hadden.

De eerste keer terug in Nederland moesten we zelfs een beetje wennen aan de drukte in de stad. Terwijl we jaren in de drukke stad woonden. Vorige maand merkten we het weer. Gek toch, hoe snel je je aanpast aan je omgeving? Toen ik na mijn eerste bezoek in Nederland weer naar Portugal vloog was ik in het vliegtuig nog heel even in de war. Waar ga ik nu naartoe? Naar huis? Is dat Portugal of Nederland? Maar de eerstvolgende keer was het gelijk duidelijk. Ik ga naar huis in Portugal.

Nieuwe vrienden

Met vrienden en kennissen in de buurt voel je je ook meer thuis. Inmiddels hebben we al een heel leuk clubje nieuwe vrienden om ons heen. Vrienden die we in de afgelopen paar jaar hebben leren kennen. Vrienden die in hetzelfde schuitje zitten. Die ook iets nieuws beginnen of in een andere fase komen. Dat schept gelijk een band en voelt al snel vertrouwd.

Alle seizoenen

We kwamen de laatste jaren al op meerdere momenten in het jaar in Oost-Algarve. Maar nu maken we alle seizoenen mee in de natuur en in het weer. Zo hadden we nog niet eerder de prachtige bloei van mimosa gezien. De amandelbloesem konden we van begin tot eind volgen, net als de eerste vruchten. En in deze periode geurt de oranjebloesem overal zo heerlijk. Qua seizoenen is het ook heel leuk om de kerstperiode mee te maken. Hoe alles dan versierd is en Portugezen Kerst vieren. Of andere feestdagen meemaken. En dat zijn er veel in Portugal 😉

Oost-Algarve ontdekken

Wat hebben we al genoten van mooie, leuke en bijzondere plekjes in Oost-Algarve. De Ria Formosa, de eilanden, de vissersdorpjes en slaperige dorpjes in het binnenland. Gelukkig zijn we nog lang niet uitgekeken, want er is nog zoveel te ontdekken. Ergens wonen is een andere ervaring dan ergens vakantie vieren. Het gaat niet alleen om die lekkere eettentjes, mooie stranden, natuur en cultuur. Maar ook de plekken waar je in je dagelijks leven komt. Je leert de omgeving zo dus ook op een hele andere manier beter kennen.

Werken op afstand

Nog steeds werken wij op dit moment voor Nederlandse opdrachtgevers, voornamelijk vanuit Olhão. Dat geeft ons wat financiële rust totdat ons bouwproject ver genoeg gevorderd is. Door corona werd volledig thuiswerken heel normaal. En daarmee kwam voor ons de mogelijkheid om nu al in Portugal te wonen. Daar zijn we nog steeds heel erg blij mee. Wat wij afgelopen jaar allemaal hebben geregeld voor ons bouwproject was écht niet gelukt vanuit Nederland. Dat bewijst maar weer hoe belangrijk het is om in de buurt te zijn. We zien hier in de Algarve steeds meer digital nomads voor langere periode werken. Of voor een ‘workation’ en dat kan hier perfect.

Falas Portugûes?

Langzamerhand begint ook het Portugees een beetje te komen.  Met de nadruk op langzaam, zeg ik wel. 😉 We hebben Portugese les en we proberen het steeds meer te spreken. Omdat we tijdens ons werk de hele week Nederlands spreken, komt het Portugees spreken vooral op de weekenden aan en in winkels en restaurants. Dat gaat niet heel hard, dus proberen we meer momenten te creëren. Zo gaan we binnenkort bijvoorbeeld met onze Portugese buren lunchen om te oefenen. Ze maken al vaak een praatje met ons voor de deur en zijn dan altijd heel erg geduldig en behulpzaam als we hakkelend Portugees spreken.

Bouwontwikkelingen

Ons project is er één met een lange adem, maar gelukkig hebben we in een jaar tijd toch wat voortgang gemaakt met bouwen. We komen nu op stoom met de bouw en zijn begonnen met de constructie van de begane grond van de huizen. Daarover volgende keer meer.

Een jaar in Portugal: dat smaakt naar meer. Wij zijn heel blij dat we het Portugese leven meemaken, we voelen ons helemaal thuis, kunnen genieten van de prachtige omgeving, hebben vrienden leren kennen en kunnen bovenop ons bouwproject zitten. We plakken er nog maar een jaartje aan vast! 🙂


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.