Celebra a Vida: Het Begin is er!

We zijn deze maand weer wat kleine stapjes verder in ons bouwproject. Na het afgraven van de grond is er gewerkt aan het staalwerk en ook de houten bekisting voor de fundering. De basis van/voor de hele bouwconstructie wordt nu gelegd. Het begin is er dus! En dan zie je ineens de contouren van de huizen.

Door coronamaatregelen bij het kadaster en de belastingdienst was het de afgelopen maanden stil op ons land. De laatste benodigde papieren van Finanças laten nog langer op zich wachten. Maar gelukkig kon de aannemer afgelopen maand wél aan de slag met de voorbereidingen van de fundering.

Het staalwerk

De fundering en kelders van de huizen worden gemaakt van gewapend beton. Gewapend beton is een combinatie van beton en wapeningsstaal. Het staal vangt de trekkrachten op en het beton vangt juist de drukkrachten op. Als eerste wordt een stalen constructie ‘gevlochten’. Dat gebeurt hier in Portugal door ambachtslieden op de bouw zelf.

Het Begin is er!

De houten bekisting

Op de bouw wordt ook de bekisting getimmerd die ervoor zorgt dat het beton op zijn plaats blijft het bij storten. Het is als het ware een mal van de fundering en keldermuren. Op dit moment is alles nog op kniehoogte getimmerd en gevlochten. Uiteindelijk wordt het zo’n 2,5 meter hoog. Als we mogen starten met de bouw stort de aannemer als eerste de bekisting vol met beton en dan is het wachten totdat het beton uitgehard is. Daar gaat wel een maand over heen. Na het uitharden wordt de bekisting verwijderd, is de fundering klaar en staan de muren van de kelders. We can’t wait!

De contouren

De constructie geeft een goed beeld van de omtrekken van de huizen. Ook de trappen naar de kelders zijn al  zichtbaar. Deze vormen tegelijkertijd ook de muren tussen de privéterrassen van de huizen. Wat fijn om nu de contouren van de huizen te zien. We stonden al vaker met meetlint op onze grond een beetje te prutsen waar de huizen, zwembad en poolhouse komen. Maar nu krijg je het échte goede beeld. En we zijn blij verrast met de ruimte die we er omheen nog hebben. Dat hadden we zelf toch ietsje kleiner ingeschat.

Het Begin is er!

Wat gebeurde er nog meer?

In april viel er relatief veel regen in de Algarve. Met zo nu en dan heftige buien. Daardoor werd er helaas ook een flink deel van de stoep aan de voorkant van ons land weggeslagen. De politie had de stoep in overleg al eerder afgezet met hekken. Maar in de laatste weken werd de situatie steeds onveiliger.

De politie en de aannemer besloten in overleg dat vanwege de veiligheid de bestaande omheining moest worden verplaatst naar de stoep. Dit was in januari al direct het plan. Maar dat mocht toen niet van de gemeente, omdat we pas mét complete bouwvergunning een omheining op openbare grond kunnen zetten. Nu heeft de politie gelukkig besloten dat het wel kan.

Het Begin is er!

Met een beetje geluk kunnen we eind mei écht de documenten voor de bouwvergunning inleveren bij de gemeente. Zonder de definitieve stukken van Finanças in verband met de coronamaatregelen daar. En dan is het afwachten hoe coulant de gemeente daarmee omgaat. Ik kreeg van een vriendin een kaart met een potje geluk erin. Die ga ik hier wel voor gebruiken hoor. 😉


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog hier op Saudades de Portugal.