Celebra a Vida: We Kunnen Los!

De champagne kan open! De kurken kunnen knallen! De vlag kan uit! We kunnen op de tafels springen! Superlatieven komen tekort. Het moment waar we zo lang op hebben gewacht! Het groene licht van de gemeente. We krijgen toestemming om te bouwen. En ja, het is echt zo: hoe langer je moet wachten, hoe euforischer je bent als het dan zover is. We vieren een festa!

Bumpy road

Precies drie jaar na het indienen van de eerste plannen, krijgen we akkoord van de gemeente en gaan we de bouwfase in. Het was een lange weg tot nu toe. Met veel hobbels en verrassingen. We hebben zo onze frustraties gehad, soms een traantje gelaten en een moment gehad waarop we het project even niet meer zagen zitten. Dat hoort er nu eenmaal bij denken wij.

Ontdekkingsreis

Tegelijkertijd zijn er ook hele mooie momenten. Samen zo’n avontuur aangaan geeft ook heel veel positieve energie, enthousiasme en creativiteit. Elke nieuwe fase in het project is een soort ontdekkingsreis. En een afgeronde deelfase van onze reis naar de bouwvergunning vierden we alsof de bouwvergunning al binnen was. 😊 Ook zijn we best een beetje trots op hoe we ons leven hebben aangepast de afgelopen paar jaar. Door samen zekerheden, controle én planning los te laten. Erop vertrouwen dat het wel goedkomt en genieten van wat je nu hebt. Alleen daarom al hadden we dit avontuur niet willen missen.

Hoe spannend kan het worden?

We hebben wel vaker spannende momenten gehad in ons traject. Maar de afgelopen maand staat zeker in de top drie. Half oktober werden de laatste documenten ingeleverd bij de gemeente. Volgens de procedure, de comunicação prévia, heb je 20 werkdagen na het indienen toestemming om te bouwen als de gemeente voor die tijd niet reageert.

Woensdag 10 november stonden we hoopvol bij de gemeente op de stoep. Daar kregen we te horen dat het project inmiddels bij de technicus lag en dat we de brief maandag kunnen verwachten. Veelbelovend, maar wat dat nu eigenlijk betekent kregen we er niet uit. En zo bleef het in het weekend nog even spannend.

Is ie er of is ie er niet?

Op maandag liepen we naar de gemeente en bespraken we onderweg de opties:

  1. De brief is er nog niet.
  2. De brief is er wel, maar de inhoud is anders dan verwacht.
  3. Of de brief is er met de toestemming.

Het was de eerste optie. De brief is er nog niet… Maar alles is oké werd ons op het hart gedrukt. Het duurt ‘gewoon’ allemaal langer. Maar hoe zit het dan met die 20 werkdagen? Ja, het klopt dat je volgens de wet na die 20 dagen toestemming hebt om te bouwen. Maar, om te kunnen bouwen moet je wél een bewijs laten zien. En dat is de brief van de gemeente die er nog niet is. Ok, dus officieel hebben we nu volgens de wet toestemming, maar in de praktijk kan het niet want de brief is er niet? Ja, daar komt het wel op neer…

Op donderdag konden we weer terugkomen. Toen ontstond er even paniek omdat een andere medewerker van de gemeente aangaf dat het project nog niet oké was… Help!

Vamos construir

De mondelinge toezegging dat alles écht oké is, kregen we afgelopen vrijdag. De officiële brief valt deze week in de bus. En dan gaat het toch echt gebeuren! We kunnen los! We volgen het op de voet en nemen je de komende maanden verder mee de volgende spannende fase in.

Até a próxima!


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.