Celebra a Vida: een Solide Basis

We zijn lekker op stoom met bouwen. Er staat inmiddels (eindelijk!) een solide basis waar we verder op door kunnen bouwen. De aannemer heeft hard gewerkt aan het fundament, de kelders en zelfs de begane grond. Wat daar allemaal bij komt kijken? We nemen je mee naar de bouwplaats.

Het fundament staat

De fundering is onze ondergrondse draagconstructie van de huizen. Daar zie je straks niets meer van, maar is wel de start van onze solide basis. We maken deze fundering van gewapend beton: beton en wapeningsstaal. De stalen constructie wordt eerst gevlochten en daarna komt de houten bekisting eromheen om de boel op z’n plek te houden bij het storten van het beton.

Dan kan het storten beginnen. Met het vlechtwerk en de houten bekisting ben je wel een tijdje mee bezig. Beton storten daarentegen gaat razendsnel. Een volle betonwagen wordt zo binnen 20 minuten leeg gestort en daarna netjes gladgestreken. De eerste betonnen vormen van de huizen zijn nu zichtbaar.

Kelders

Elk huis krijgt een kelder. Volgende stap is het storten van de wanden van de 4 kelders. Ook hier gebruiken we gewapend beton.

Waterdicht maken

Het beton heeft nu even tijd nodig om te drogen en uit te harden. Daarna smeren we de ondergrondse constructie en kelderwanden waterdicht af met een speciale coating en daarover nog een noppenfolie van polyethyleen als extra beschermlaag. Dat ziet er zo uit.

Veilig

Door heftige regenbuien vorig jaar was de grond onder de stoep aan de noordzijde van onze grond weggeslagen. Na het storten van de fundering en de kelders kon de grond ook weer netjes opgevuld en veilig gemaakt worden. Met als final touch het plaatsen van het hekwerk om ook die plek van de bouwplaats volledig af te sluiten.

Ground level

We sluiten de solide basis af met de volgende mijlpaal: het storten van de begane grond. De kelders hebben nu een dak en wij staan met de voetjes op de begane grond. Een heerlijk  gevoel! We kunnen nu niet alleen lopen op de begane grond van de huizen. Alle grond om de huizen heen is ook helemaal aangevuld tot hetzelfde niveau. En dan gaat het nog meer leven!


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal