Celebra a Vida: Mooi Voorkantje

In de laatste maanden van vorig jaar werd er hard gewerkt aan de officiële voorkant van de huizen. Tot begin januari stond er uiteraard nog een flinke steiger voor, maar nu is deze kant eindelijk in vol ornaat te bewonderen. Het likje verf moet er nog op, maar kijk ‘m daar al eens staan shinen!

Gecombineerd ontwerp

De meeste nieuwbouwhuizen hier zijn strak en vierkant: in de moderne stijl. Het leek ons juist wel leuk om een combinatie van modern, traditioneel en industrieel te combineren in het ontwerp. Zo ontstond de traditionele Portugese look aan de voorkant, de moderne vorm van de huizen en de industriële look aan de achterkant en de binnenkant. Misschien een gewaagde poging bij nieuwbouw dat traditionele. Op papier zag het er allemaal wel mooi uit. Maar hoe smoelt dat in het echie?

Gevelversiering

Veel traditionele huizen in de Algarve hebben de mooiste decoratieve daklijsten. Dat zijn ‘platibandas’. Prachtig versierde lijstgevels in allerlei vormen en kleuren met sierlijke details. Niet alleen de daklijst is versierd, maar de rest van de gevel ook met raamlijsten of andere sierlijsten in dezelfde kleur en stijl.

Een traditionele platibanda namaken voor een nieuwbouwhuis vonden we niet passen. Subtiele raam- en deurlijsten en andere sierlijsten op de gevel leek meer in ons straatje. De inspiratie voor de traditionele look vonden we ooit in oude tonijnvissershuizen zonder platibandas, maar wel met omlijstingen.

Het resultaat

De ramen en deuren hebben een omlijsting met aan de bovenkant een ronde vorm, een toog. De spatrand aan de onderkant is net iets dikker dan de gevelmuur. Om de hoogte van het pand wat te doorbreken zie je een horizontale sierlijst over de hele breedte tussen de begane grond en de eerste etage. Net onder de dakpannen vind je de laatste subtiele daklijst in trapvorm. De lijstversiering krijgt nog een venster grijze kleur.

Newsflash: de ramen, deuren en schuifdeuren zitten er eindelijk allemaal in! 🙂

Algarve schoorsteen

Naast de lokale Santa Catarina dakpannen in oude stijl volgt later de kers op de traditionele taart nog, met typische Algarve schoorstenen. Ook krijgt het dak qua afwerking nog een mooi traditioneel randje.

We zijn zelf erg blij met het resultaat. Hoe vinden jullie de voorkant gelukt? Laat het ons weten in de comments.


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.