Recept: Broas de Batata Doce

Broas de Batata Doce

Zoete aardappel, lekker en ook nog gezond! Het is namelijk een groente en geen familie van de normale aardappel. Ik heb al een aantal recepten met deze groente voorbij laten komen, want je kunt er alle kanten mee op. Vandaag geef ik het recept voor Broas de Batata Doce, oftewel zoete aardappel ‘koekjes’. Al is…

Lees verder

Recept: Broas de Maracujá

Broas de Maracujá

In Portugal bestaan er verschillende soorten broas. Zo zijn ze op het vasteland vaak zacht en wat langwerpig. Op Madeira zijn ze daarentegen knapperig en wat ronder van vorm. Maar deze koekjes komen op beide plekken in verschillende variaties en smaken voor. Passievrucht is een van de meest typerende vruchten van Madeira. Hij wordt dan…

Lees verder

Recept: Bolinhos de Alfarroba & Mel

Bolinhos de Alfarroba & Mel

Alfarroba wordt in de Algarve veel gebruikt in verschillende toetjes, gebakjes en koekjes, zoals de bolo de alfarroba of de mousse de alfarroba. Veel toeristen denken dan ook met chocolade te maken te hebben als ze de donker gekleurde zoetigheden zien liggen bij een pastelaria, maar dat is dus meestal niet het geval. Deze gezondere carobkoekjes met…

Lees verder

Recept: Castanhas de Ovos

Castanhas de Ovos

Ook dit recept is een goed voorbeeld van de Portugese doçaria conventual. Castanhas de Ovos vertaalt zich naar eierkastanjes. Het is een typische zoetigheid uit de regio Aveiro/ Arouca. De naam van de Castanhas de Ovos komt van de rijkdom aan kastanjebomen die de regio Aveiro heeft, vooral aan de oevers van de rivier de…

Lees verder

Recept: Fogaças de Alcochete

Fogaças de Alcochete

Deze fogaças de Alcochete zijn traditionele koekjes uit het dorp waar ze hun naam aan danken. Het recept is ontstaan ter ere van Nossa Senhora da Atalaia. De geur en smaak van kaneel vallen gelijk op, maar het zijn geen kaneelkoekjes. Ook zijn het geen gebruikelijke knapperige koekjes, maar ze hebben een lichtelijk chewy binnenkant….

Lees verder

Recept: Broas de Café

Broas de Café

Broas zijn zoete en typisch Portugese ‘kerstkoekjes’. Al is zoetigheid misschien een betere benaming dan koekje, want knapperig zijn ze niet. Lekker daarentegen wel! Eerder deelde ik al eens het recept van de broas castelares, vandaag maken we broas de café. Houd je (net als ik) van koffie dan zou ik zeker deze versie ook…

Lees verder

Recept: Bolinhos dos Santos

Bolinhos dos Santos

Afgelopen zomer proefde ik deze koekjes in Centro de Portugal. Ik kende ze nog niet, dus dat maakte het extra leuk. Zo kom je toch telkens weer nieuwe verrassende dingen tegen! Nu heel Nederland in de bakmodus lijkt te staan (je moet toch wat) gooi ik het recept er tegenaan. Oorspronkelijk verbonden met Allerheiligen begin…

Lees verder

Recept: Beijinhos de Amor

Beijinhos de Amor

Afgelopen zomer maakte ik kennis met deze leuke koekjes in Centro de Portugal. Alleen die naam al (een soort liefdes kusjes)! Het zijn geen knapperige koekjes zoals we hier gewend zijn, maar een soort luchtige kussentjes. Het laagje bovenop zorgt voor de nodige ‘bite’. De hoofdbestanddelen zijn eieren en suiker, hoe kan het ook anders….

Lees verder

Recept: Biscoitinhos de Leite Condensado

Biscoitinhos de Leite Condensado

Koekjes die smelten in je mond… Dat is precies wat we dit keer gaan bakken. Door de toevoeging van de gecondenseerde melk krijgen ze hun herkenbare, typische smaak. Heel wat anders dan de heerlijke Hollandse zandkoekjes. Dit is zo’n oud koekjesrecepten wat van moeders en oma’s overgaat op dochters en zoons. Traditioneel versierd met de…

Lees verder

Recept: Bolachas de Cerveja

Bolachas de Cerveja | Saudades de Portugal

Vandaag een recept voor koekjes. Koekjes voor volwassenen. Er gaat namelijk bier in. Dit lijkt misschien een vreemde combinatie, maar het werkt. Ze zijn typisch voor de regio rondom Covilhã, je kunt ze daar dan ook gewoon vers bij de bakker kopen. Dus mocht je in de buurt zijn, probeer ze eens. Zo niet, dan kun je ze…

Lees verder

Recept: Biscoitos de Azeite

Biscoitos de Azeite

Ik bedacht me ineens dat we nog nooit koekjes hadden gebakken! Natuurlijk hebben ze in Portugal naast alle taarten, toetjes en andere zoetigheden ook typische koekjes. Deze biscoitos de azeite (olijfolie koekjes) zijn lekker knapperig, neutraal van smaak en heel makkelijk te maken. In plaats van boter wordt er olijfolie gebruikt. Deze koekjes lenen zich uitstekend…

Lees verder

Recept: Broas Castelares

Broas Castelares

Heb je al zes keer de Allerhande van voor tot achter doorgebladerd en heb je nog steeds geen idee wat je moet maken deze kerst? Waarom geen Portugees menu? Op mijn site vind je heel veel lekkere gerechten! Vandaag doe ik er een lekker zoet typisch Portugees kerstgerecht bij, namelijk Broas Castelares! Rond de kerst…

Lees verder